Nezdrava prehrana i manjak tjelesne aktivnosti dva su najčešća uzroka debljanja. No na dobivanje kilograma utječu i neki faktori koje možemo kontrolirati poput izbora televizijskih emisija i internetskih stranica koje najčešće gledamo i posjećujemo


1. Pretjerano 'surfanje' Internetom

Studija objavljena u američkom časopisu Journal of Pediatrics pokazala je da je broj sati proveden surfajući na Internetu proporcionalan dobivanju kilograma.

Ako većinu slobodnog vremena provodite, primjerice, na društvenim mrežama, pretpostavlja se da si tako uskraćujete slobodno vrijeme za vježbu i kuhanje zdravih obroka. Umjesto posezanja za nezdravim grickalicama, svjesno ograničite vrijeme koje provodite u virtualnom prostoru.

Surfanje Internetom, isprobavanje novih recepata i sretna veza samo su neke od iznenađujućih uzročnika debljanja.

2. Prehrambene navike ukućana
Ako se vaši ukućani hrane nezdravo, velike su šanse i da ćete vi 'posrnuti' te posegnuti za kaloričnijim i masnijim zalogajima. Ovo je osobito izraženo kod studentske populacije i odraslih osoba s cimerima koji u prvoj godini dijeljenja istog životnog prostora obično dobiju i do sedam kilograma, što potvrđuje i studija provedena od strane državnog sveučilišta u Michiganu.

3. Manjak D vitamina
Manjak ovog vitamina koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, a koji pomaže u izgradnji kosti i očuvanju zuba, vrlo je čest među odraslim osobama. Nekolicina studija povezala je i manjak vitamina D s pojavom gojaznosti, pa se preporučuje njegova pojačana konzumacija kroz proizvode i suplemente, ali i boravak na otvorenom.

4. Isprobavanje recepata slavnih kuhara
Televizijske kuharske emisije i kuharski blogovi mogu biti pravo vrelo inspiracije u kreiranju slanih i slatkih jela, ali su i 'odgovorni' krivci za dobivanje dodatnih kilograma. Istraživanje kulinarskog magazina Appetite je pokazalo da ljudi koji kuhaju po receptima slavnih kuhara imaju više kilograma od onih koji kuhaju po maminim i bakinim receptima.

5. Sretne veze
Studija objavljena u magazinu Health Psychology je dokazala da ljudima u sretnim vezama nedostaje motivacija za zdravom prehranom i vježbanjem. Oni su, naime, pronašli ljubav svojeg života, pa im te stvari više nisu prioritet, počinju zajedno kuhati i dobivati na kilaži. Da bi spriječili ovakve posljedice odlučite s partnerom nastaviti živjeti zdravije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju