Sjećate li se nastavnih sati Prirode i zadataka izrade svog prvog herbarija? Iako je to tada imalo edukativnu funkciju, u prikupljanju biljaka tijekom šetnje prirodom, njegovu pažljivom sušenju i konačnom slaganju u predviđenu mapu zaista ima nešto posebno i romantično.

No kako herbarij najčešće stoji odložen na polici, pa samim time omiljene biljke nisu uvijek u vidnom polju, zašto ne biste ugođaj tih biljaka prenijeli u uređenje svog doma? Tako svaki dan možete uživati u dašku prirode, a vaš će stambeni prostor djelovati kao da ste ušli u sam herbarij.
Evo kako to možete učiniti.

1. Uokvirite najdraže sušene biljke
Najjednostavniji način na koji će se vidjeti vaša ljubav prema biljkama, a koje će biti zaštićene od prašine i vlage jest da uokvirite latice i lišće svojih miljenica. Nakon što dobro osušite dijelove biljaka, odaberite okvire koji će pristajati u vaš prostor.

Želite li svojoj maloj galeriji dati suvremenu notu, biljke uokvirite u okvire koji imaju staklo s obje strane. Ako ste pak tradicionalniji, biljke možete uokviriti i na bijelom ili žućkastom papiru, baš poput onih koji se nalaze u samoj mapi za bilje koja se može kupiti u papirnicama i knjižarama. Dakako, možete se poigrati i 3D okvirima i vrućim ljepilom pa napraviti prave male cvjetne skulpture unutar okvira.

2. Napravite cvjetno uzglavlje za krevet
Ako ste vješti s rukotvorinama i želite imati nešto unikatno, zašto ne biste napravili vlastito uzglavlje za krevet od cvijeća? To možete napraviti od nekoliko komada drva i žica u koje ćete uplesti biljke, no jednako tako dovoljno je i samo vruće ljepilo i cvijeće.

U tom slučaju biljke spojite silikonskom niti i vrućim ljepilom, postavite na zid i vaše uzglavlje iz snova je gotovo. Ako pak želite da to uzglavlje traje godinama, možete posegnuti i za umjetnim cvijećem.

Najjednostavniji način na koji će se vidjeti vaša ljubav prema biljkama, a koje će biti zaštićene od prašine i vlage je da uokvirite latice i lišće svojih miljenica.



3. Otkrijte nove načine aranžiranja cvijeća
Imate li staklenku zanimljiva oblika, čiji je otvor dovoljno velik da kroz njega možete ugurati lišće i latice koje ste prethodno osušili, takav vam aranžman može trajati godinama. Želite li pak što češće mijenjati svoj dizajn, možete posegnuti i za svježim cvijećem – kombinacijom otrgnutih listova i cvjetova uronjenih u vodu.

4. Izradite cvjetni pladanj
Posuđe s cvjetnim uzorkom uvijek je rado viđen gost u brojnim kućanstvima, a unikatan primjerak možete napraviti i sami. Potrebni su vam samo drveni pladanj, ljepilo, suho cvijeće i zaštitni premaz za drvo. Odabrane cvjetne elemente zalijepite na dobro očišćeni pladanj koji prethodno možete i obojiti bojom za drvo, a kako biste svoju kreaciju zaštitili, svakako joj dodajte zaštitni premaz. U nedostatku prirodnog bilja možete posegnuti i za salvetnom tehnikom.

5. Prekrijte krevet posteljinom sa sitnim cvijećem ili lišćem

Dobro odabrana posteljina može promijeniti ugođaj cijele spavaće sobe. Ako vam živo cvijeće možda trenutno nije dostupno, efekt herbarija lako možete postići biranjem adekvatne posteljine. Takva bi posteljina trebala biti izrađena od prirodnog materijala poput pamuka te biti oslikana što sitnijim uzorkom cvijeća ili lišćem koje će svaku sobu pretvoriti u malu oazu prirode.

U galeriji pogledajte na koje sve načine možete iskoristi suho cvijeće kao ukras u svom životnom prostoru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju