Razvod ne počinje predavanjem zahtjeva niti završava presudom. Sam proces donosi mnogo pitanja koja muči mnoge parove u Hrvatskoj. Upravo zato upitali smo stručnjake što trebaju znati parovi koji se žele razvesti, ali i oni koji razmišljaju o toj odluci

Vodič kroz razvod braka Ivane Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin prvi je priručnik za razvod braka na našem tržištu, a opisuje psihološku i pravnu dimenziju razvoda napisanu na razumljiv način. Autorice su nam otkrile što su najvažnije stvari koje trebaju znati parovi koji se žele razvesti ili razmišljaju o ovom potezu.

1. Razvod braka s maloljetnom djecom je duži postupak
Prva stvar koju treba znati vezano za razvod braka jest da parovi s maloljetnom djecom trebaju proći duži i kompleksniji postupak. Osim suda u priču ulazi i Centar za socijalnu skrb na kojem se mora proći postupak obveznog savjetovanja.

Ako se parovi tamo ne uspiju dogovoriti o daljnjoj skrbi o zajedničkoj djeci predstoji im tzv. medijacija. I tek onda sud, otkriva nam Ivana Mijić Vulinović, pravnica s dugogodišnjim iskustvom na sudu i u privatnoj praksi s razvodima.

2. Muškarci ne mogu ostaviti ženu dok je trudna
Muškarci ne mogu ostaviti ženu, odnosno ne mogu tužbom razvesti brak dok je žena trudna i dok dijete ne navrši prvu godinu života, dodaje hrvatska pravnica.

3. Alimentacija se može urediti i prije presude
Ne treba se čekati presuda da bi se uredila alimentacija i vrijeme koje s djetetom provodi roditelj koji s njim ne živi.

'Ako se alimentacija ne može naplatiti od roditelja može od djeda i bake po tom roditelju. To se u praksi pokazalo kao vrlo efektna mjera.'

Ako ste u situaciji da vam supruga npr. ne da biti s djetetom ili vam suprug s kojim više ne živite ne daje novce za uzdržavanje djeteta - čak i prije pokretanja razvoda možete sudu podnijeti zahtjev za izricanjem privremenih mjera koje onda vrijede do presude, otkriva socijalna radnica i psihoterapeutkinja Karmen Kmetović Prkačin.

4. Alimentaciju mogu plaćati djedovi i bake
Ako se alimentacija ne može naplatiti od roditelja može od djeda i bake po tom roditelju. To se u praksi pokazalo kao vrlo efektna mjera. Bitno je znati sto je čije, odnosno što je bračna stečevina, a što vlastita imovina.

Bračna stečevina je ona stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, a vlastita imovina ona koju ste imali pri sklapanju braka, ali i ona koju ste stekli tijekom braka na pravnim temeljima različitim od rada, nasljeđivanjem i darovanjem. Dobitak od igara na sreću je isto bračna stečevina. Dakle ako dobijete na lotu trebate dobitak dijeliti na pola s mužem/ženom, ističu autorice Vodiča kroz razvod braka.

5. Najpoželjnije rješenje je sporazumni razvod
Ako je ikako moguće, postignite dogovor s partnerom i rastajte se sporazumno. U suprotnom imat ćete veće psihološke i financijske zavrzlame. Također, ne zaboravite da djecu treba zaštititi u postupku razvoda, ali i nakon njega.

Djeca imaju pravo na oba roditelja i ni u kom slučaju se partnerska zamjeranja, nerazumijevanja, i neslaganja ne bi smjela lomiti preko njihovih leđa, dodaju hrvatske stručnjakinje.

Više informacija o postupku pokretanja razvoda, potrebnoj papirologiji i pripremanju djece za ovaj potez možete pronaći u psihološki-pravnom priručniku Vodič kroz razvod braka Ivane Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin u izdanju Naklade Ljevak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju