Na popisu ovih namirnica ima onih koje sigurno perete, ali i onih koje do sada niste prali prije jela ili pripreme hrane, a trebali biste to napraviti

1. Voće i povrće s jestivom kožom

Samo zato što je voće i povrće s jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvijek oguliti prije konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga također morate oprati.

2. Određene namirnice u konzervi

Namirnice poput konzerviranog graha, slanutka, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.

Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graha, slanutka, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.

3. Voće i povrće s nejestivom kožom

Navikli smo guliti ih, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, u krivu smo. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati prije konzumacije ili pripreme.

4. Orašasti plodovi

Ako upitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovorit će vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gdje su bili pohranjeni tijekom transporta i prije pakiranja. Zbog toga bismo ga prije konzumacije trebali poplahnuti. Uvijek perite samo onu količinu plodova koje ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

5. Sušeno voće

Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To posebno vrijedi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite prije konzumacije, a stručnjaci savjetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati. 

Pročitajte i 5 najvećih neistina o prehrani u koje morate odmah prestati vjerovati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju