Riječki kardiolog, dr. med. Alen Ružić koji je smršavio 98 kilograma, na svom putu mršavljenja srušio je 5 velikih mitova o prehrani u koje većina nas vjeruje.

 

Treba piti što više vode, slušamo sa svih strana, no to zapravo nije točno. Ovaj i još 4 najveća mita o prehrani srušio je doc. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., šef Odjela za kardiomiopatiju u KBC-u na Sušaku i utemeljitelj Akademskog centra zdravlja u Rijeci koji je u roku od 5 godina smršavio 98 kilograma.

Riječkom kardiologu u tome je pomogao i domaći čaj iWKAN za mršavljenje čiju je mješavinu najboljeg bilja sam osmislio. Istražujući literaturu, ali i isprobavajući na samome sebi otkrio je da većina nas krivo vjeruje u neka široko rasprostranjena pravila o zdravoj prehrani.

Ovo je 5 najvećih mitova o prehrani u koje morate odmah prestati vjerovati, naročito ako želite smršavjeti.

Riječki kardiolog, dr. med. Alen Ružić koji je smršavio 98 kilograma, na svom putu mršavljenja srušio je 5 velikih mitova o prehrani u koje većina nas vjeruje

1. Doručak se ne smije preskakati
Doručak odista je najvažniji obrok, nezaobilazan za djecu i mlade osobe, dijabetičare i druge skupine s posebnim prehrambenim interesima, no osobe koje imaju višak tjelesne težine, nemaju drugih bolesti i ujutro nisu gladne, nikako se ne bi trebale prisiljavati jesti samo pod krilaticom zdravog obroka. Već jedna voćka ili čaša cijeđenog soka, dovoljan je jutarnji unos.

Načelo za osobe koje mršave jest da jedu u ono doba dana kada osjećaju glad. Naravno, to ne bi trebalo biti barem 2 sata prije spavanja, kaže riječki kardiolog dr. Alen Ružić. Doznajte i koje su 3 najgore vrste doručka koje treba izbjegavati.

2. Krumpir i tjestenina debljaju
Nije istina da krumpir i tjestenina debljaju, naglašava dr. Ružić. Naime, krumpir je niskokalorična (68 kcal/100 g) namirnica i odličan sastojak dnevnog obroka. Deblja krumpir koji se 'napije' ulja jer masnoće imaju visoku (900 kcal/100 g) kalorijsku vrijednost. Tjestenina pak ima 350 kcal prije kuhanja i oko 175 kcal u 100 g nakon kuhanja. Debljaju saftovi koji u pravilu imaju puno kalorija zbog visokog udjela masnoće.

Ako tjesteninu pripremite bez masnoće i uz veću količinu povrća ili nemasni umak od rajčice – ona je odličan ručak s kojim se može mršavjeti, objašnjava dr. Ružić.

3. Maslinovo ulje je dobro za mršavljenje
Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne žličice) što daje 90 kalorija. Svako tko želi smršaviti trebao bi se držati ovog pravila, a salate nikako uljiti, govori dr. Ružić.

4. Sir je zdrava namirnica
Sirevi su visokomasni proizvodi čiji utjecaj na zdravlje jako ovisi o sirovini od koje su napravljeni (vrsta i podrijetlo mlijeka, uzgoj životinja koje daju mlijeko) i o tehnologiji. Sireve treba maksimalno reducirati tijekom mršavljenja, a u prehrani ih tretirati kao zamjenu za masnoću. U neke dane umjesto navedene 2 čajne žličice ulja, može se uzeti približno ista količina sira.

5. Treba piti što više vode
Niti jedno piće, pa ni vodu ne treba konzumirati uz jelo, kaže Ružić. Naime, kada jedemo i istodobno pijuckamo (makar i vodu), nesvjesno ubrzavamo unošenje hrane, a dokazano je da osobe koje brzo jedu imaju izrazitu sklonost debljanju. Pročitajte i koliko vode morate popiti ako želite smršavjeti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju