Ne postoji osoba koja ne želi blistavi osmijeh i bijele zube. No neke namirnice 'potajno', boje naše zube. Kako bi smanjili njihov loš utjecaj potrebno je prepoznati koje su to i umjereno ih konzumirati, ali i nakon konzumacije odmah oprati zube

Donosimo pet glavnih krivaca koji utječu na promjenu boje naših zuba.

1. Krekeri Tko bi pomislio, da su i krekeri među top krivcima koji boje zube. No, mnogi krekeri su izrađeni od rafiniranih ugljikohidrata, koji se pretvaraju u šećer i tako postaju izvor hrane za bakterije koje boje zube.

Loša vijest za neke namirnice je da, unatoč nutritivnim vrijednostima, imaju negativan utjecaj na bjelinu zubi2. Balzamični ocat Pigmentirani tekući začin, pun kiseline kojeg rado dodajemo u jela i salate loša je vijest za bjelinu zuba. No nažalost on je još jedan krivac koji uništava bjelinu zubi. Kako bi smanjili njegov utjecaj pokušajte dozirati konzumaciju.

3. Krastavci Žao nam je svih obožavatelja ovog kiselog okusa. Upravo kiselina iz krastavaca može narušiti caklinu i uzrokovati promjenu boje zuba. 

4. Kava i čaj Ljubitelji kave i čaja, posebno ako pretjeraju u uživanju ovih omiljenih napitaka mogli bi završiti sa žutim zubima.

5. Umak od rajčice Rajčice svojom kiselinom, ali i intenzivnom bojom mogu uzrokovati tamnjenje i eroziju zubi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju