Bjelančevine ili proteini su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu ključne za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Nalaze se, u većim ili manjim količinama, u gotovo svoj hrani, mesu, ribi, jajima, mlijeku, siru, mahunarkama, žitaricama, leći, pšenici, riži, kukuruzu, ječmu, soji... No kao i sa svime i s unosom bjelančevina ne smije se pretjerati, a ovo je 5 neželjenih nuspojava pretjeranog unosa bjelančevina

1. Loš zadah
Kad unosimo previše bjelančevina, a premalo ugljikohidrata naše naš organizam stupa u stanje ketoze kada umjesto ugljikohidrata izgara masnoću za energiju. To može biti super za mršavljenje, ali ne i za zadah. Loš zadah posljedica je proizvodnje kemikalija koje se luđe kada tijelo izgara masnoće. S obzirom na to da neugodan miris dolazi iz unutrašnjosti organizma pranje zuba neće riješiti problem.

Dijeta bogata bjelančevinama pomoći će vam da skinete kilograme, ali nakon što dođete do željene težine trebali biste se vratiti raznolikijoj prehrani jer ćete se u suprotnom – udebljati

2. Loše raspoloženje
Ljudski mozak treba ugljikohidrate da bi normalno funkcionirao i da bi proizvodio dovoljno hormona serotonina koji je odgovoran za naše dobro raspoloženje. Stoga ako povećate unos bjelančevina, a smanjite unos ugljikohidrata vrlo vjerojatno ćete biti razdražljivi i loše raspoloženi.

3. Oštećenje bubrega
Kada jedemo bjelančevine u tijelo unosimo i nitrogene koje bubrezi moraju profiltrirati iz krvi. Jedemo li normalnu količinu bjelančevina, nitrogen normalno izbacujemo mokrenjem, ali ako unosimo previše bjelančevina bubrezi moraju raditi žešće kako bi izbacili višak nitrogena koji s vremenom može oštetiti bubrege.

4. Problemi s probavom
Pileća prsa i svježi sir odličan su izbor za izgradnju mišićne mase, ali ne sadrže vlakna koja su potrebna za urednu probavu. To znači da ako složene ugljikohidrate poput cjelovitog zrnja, grahorica, povrća i voća zamijenite za proteine životinjskog podrijetla vrlo vjerojatno nećete unijeti 25 do 35 grama preporučene dnevne količine vlakana. Posljedica će biti osjećaj nadutosti i zatvor.

5. Debljanje

Dijeta bogata bjelančevinama pomoći će vam da skinete kilograme, ali nakon što dođete do željene težine trebali biste se vratiti raznolikijoj prehrani jer ćete se u suprotnom – udebljati. Studija provedena na više od 7000 ljudi otkrila je da kod osoba čija se prehrana bazira najviše na bjelančevinama postoji 90 posto veća šansa da će se udebljati nego kod onih koji jedu manje bjelančevina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju