Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u 'službena' pravila za zdravi život – smatraju liječnici. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim postotkom kakaa blagonaklono djeluju na zdravlje pojedinca, a osobito na srce i krvne žile. Trebate li dodatan razlog za uživanje u slatkim zalogajima?


1. Jača stanice srca i krvnih žila

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tijela i štiti ga od bolesti, a sadrži i tvari po imenu flavanol i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih žila.

Što je postotak kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbjegavajte mliječne i bijele čokolade koje obiluju upravim tim elementima.

Broj kalorija u tamnoj čokoladi opada s rastom količine kakaa u njoj. Nutricionisti preporučuju redovitu konzumaciju čokolade s minimalno 70 posto kakaa.2. Potiče cirkulaciju

Studija objavljena u Journal of the American Heart Association u srpnju ove godine pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je provedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kisika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.

Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udjelom od 85 posto kakaa dnevno mogli hodati 15 posto dulje nego oni koji nisu jeli čokoladu.

3. Snižava krvni tlak i kolesterol

Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni tlak. U nekoliko svjetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo sniziti tlak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 tjedana smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog tlaka za dva do tri posto.

4. Snižava kolesterol u krvi

Porast kolesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene prehrane, ali je i sastavni dio starenja. Ako imate problema s prevelikim razinama kolesterola u krvi – točnije s rastom 'lošeg kolesterola' posegnite za tamnom čokoladu.

Jedna nizozemska studija pokazala je pad od 12 posto u razinama lošeg kolesterola  nakon redovite konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabilježen porast dobrog ili HDL kolesterola.

5. Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Bit će vam drago pročitati da tamna čokolada djeluje i na ovom području, te da redovito uživanje u čokoladi s visokim postotkom kakaa smanjuje količinu hormona stresa -  kortizola u tijelu, kao i navale adrenalina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju