Zdrava prehrana i način života podrazumijevaju uravnoteženu konzumaciju organskih namirnica, odgovarajuću tjelesnu aktivnost i generalni sklad u emotivnom životu. Ona nema nikakve veze s brojanjem kalorija, niti izbjegavanjem pojedinih vrsta hrane jer su loši za nas. Neki prehrambeni mitovi nas sprečavaju u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, pa bi s njima trebalo raskrstiti što prije


Mit 1: Kada se osjećam loše, trebam se podvrgnuti detoksikaciji.

Detoksikacija je čest izbor osoba kada se osjećaju loše. Vrlo je popularna na izmjeni godišnjih doba, nakon blagdana ili razuzdanog vikenda tijekom kojeg se uživalo u premasnim i preobilnim obrocima. Ona obično uključuje post, konzumaciju prirodnih sokova ili sirovih namirnica koji bi trebali potaknuti čišćenje organizma od toksina.

'U idealnom svijetu naša bi prehrana trebala biti toliko uravnotežena da bi pokrivala sve potrebe organizma, i jačala tijelo protiv sezonskih bolesti i svakodnevnog stresa. Ona je odličan način da se tijelo obnovi i regenerira,' kaže slavna američka nutricionicstica Susan Tucker iz organizacije Green Beat Life, te dodaje: 'detoksikacija postaje opasna ako se koristi kao korektivni alat za uživanje u dugotrajnim lošim prehrambenim navikama.'

Umjesto da 'šokirate' organizam čestim promjenama u načinu prehrane, mnogo je korisnije neke manje prilagodbe uključiti u svakodnevne rutine: primjerice započeti dan s čašom tople vode i nešto iscijeđenog limuna, povremeno konzumirati sirovo povrće i voće, a posebice jesti više lisnatog povrća.

Zdrava prehrana ne znači da morate izbjegavati hranu bogatu šećerima, ali ni žitarice poput soje.

Mit 2: Svaka je vrsta šećera ista, i treba izbjegavati sve izvore šećera.
Nije isto ako u tijelo unosite šećer iz prirodnih izvora poput povrća i voća, ili ako to činite kroz procesuiranu hranu. Uistinu, svi će šećeri, bez obzira na izvor, povisiti razinu glukoze u krvi, no 'zdravi' izvori šećera će tijelu ponuditi i dodatne blagodati.

'Nema ništa loše u tome da se povremeno zasladite. No, činite to uz pomoć namirnica s prirodnim izvorima šećera koji osiguravaju tijelo i s hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i prehrambenih vlakana,' pojašnjava nutricionistica.

Mit 3: Veganska prehrana nije zdrava i nedostaje joj bjelančevina.
Uravnotežena prehrana podrazumijeva konzumaciju svi važnih grupa namirnica poput masti, proteina i ugljikohidrata. Samo zato što netko jede hranu koja je isključivo biljnog porijekla ne znači da ne zadovoljava osnovne prehrambene potrebe. Kada se netko prebaci na vegansku prehranu, većina strahuje da ne unosi dovoljne količine proteina u organizam.

'Ako pripazite na svoju prehranu, možete zadovoljiti osnovne dnevne potrebe za bjelančevinama i kroz vegansku prehranu. Žitarice, orašasti plodovi i neke vrste povrća odlični su izvori ove prehrambene grupe. Jedna od mnogih blagodati veganske prehrane očituje se u tome što otvara novi svijet prehrambenih kombinacija i mogućnosti,' kaže dr. Tucker.

I na zdravim namirnicama može se uštedjeti ako kupujete veće količine, te ako kupujete u sezoni.

Mit 4: Soja je opasna po zdravlje.
Strah od soje prvenstveno potječe od nepoznavanja ove namirnice. Ova žitarica sadrži izoflavone, biljne tvari fitoestrogene koji imaju kemijske sličnosti sa ženskim spolnim hormonima estrogenima, ali su strukturalno vrlo različite. S obzirom da su visoke količine estrogena u tijelu povezane s karcinomom dojke, mnoge žene strahuju od konzumacije ove namirnice bogate bjelančevinama, što je pogrešno.

'Soja je odličan izvor bjelančevina, prehrambenih vlakana i antioksidanata, kao i vitamina K. Istovremeno riječ je o jednoj od genetski najmodificiranijih namirnica uopće, pa treba prednost dati organskom uzgoju. Izbjegavajte industrijski procesuirane proizvode od soje s umjetno dodatnim aditivima, i birajte što je moguće čišću namirnicu,' poručuje nutricionistica.

Mit 5: Skupo je jesti zdravo.
Većina vjeruje kako je zdrava hrana ujedno i skupa hrana. Iako su namirnice iz organskog uzgoja skuplje od drugih, važno je promijeniti način razmišljanja.
'Ako promatramo hranu kao lijek i ulaganje u zdravlje, onda se mijenja i računica, odnosno koliko je novaca prihvatljivo potrošiti na hranu,' napominje Susan Tucker.

U konačnici, i na zdravim namirnicama može se uštedjeti ako kupujete veća pakiranja, birate samo namirnice u sezoni koje rastu u vašoj okolini i redovito odlazite na tržnicu pod kraj radnog vremena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju