Kako bi organizam normalno funkcionirao potrebno mu je omogućiti dovoljnu količinu sna. Tijekom spavanja naše se tijelo regenerira i oporavlja, a premalo sna može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Doznajte što se događa s vašim tijelom ako spavate 5 sati ili kraće

1. Pretilost
Osobe koje spavaju neredovito ili pak prekratko sklonije su debljanju. Razlog je taj što mozak koji se nije dovoljno odmorio šalje signale organizmu da sakupi čim više energije za normalan rad.

Ta energija zapravo je hrana te kada smo kronično umorni osjećaj gladi je konstantno prisutan. Isto tako, dokazano je kako, ako ste spavali premalo, idući dan ćete u organizam unijeti prosječno 330 kalorija više.

2. Visoki krvni tlak
Tijelo se tijekom sna resetira i vraća izgubljenu energiju, za što mu je potrebno 6 do 8 sati. Osobe koje spavaju 5 sati ili kraće vrlo brzo će primijetiti promjene. Jedna od njih je i povišen krvni tlak koji s vremenom može dovesti i do srčanih oboljenja.

3. Opasnost od dijabetesa
Naš organizam je stroj koji treba redovito održavati. Ako spavate neredovito i prekratko u tijelo se počinju događati brojne promjene. Jedna od njih je i premećena probava.

Iscrpljen organizam ne može pravilno regulirati količinu šećera u krvi zbog čega postoji opasnost od pojave dijabetesa tipa 2.

4. Pad imuniteta
Kako bi bio otporan na vanjske utjecaje organizam je potrebno njegovati i pružiti mu potrebno oružje u borbi protiv virusa i bakterija koji se nalaze svugdje oko nas, ali i u našem tijelu.

Ako spavate 5 sati dnevno ili kraće od toga, postoji veća opasnost od oboljevanja od infekcija ili viroza.

5. Mentalni poremećaji
Jeste li primijetili kako ste nakon lošeg, isprekidanog ili kratkog sna najčešće mrzovoljni i neraspoloženi? Često gubljenje sna će takve simptome dodatno pojačati.

Ako ste već stekli naviku spavati svega 5 sati ili kraće, takvo ponašanje može dovesti i do depresije, napadaja tjeskobe brojnih drugih mentalnih poremećaja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju