Četkica za zube izvrstan je pomoćnik pri održavanju higijene usne šupljine. No, ako se ne koristi pravilno četkica može postati predmet prepun bakcila, opasan po vaše zdravlje. Otkrijte što nikako ne bi smjeli raditi s četkicom za zube


 1. Četkicu za zube nikada ne smijete dijeliti
Na njoj se mogu naći brojni mikroorganizmi na koje vaše tijelo nije otporno. Oni se lako prenose slinom do želuca, a putem desni direktno u krvotok te se možete razboljeti.

2. Nikada ne povlačite vodu dok perete zube
Dokazano je da mikro kapljice vode iz WC školjke mogu se raspršiti i do 3 metra u zrak i daljinu, a u njima se nalaze brojne opasne bakerije.

3. Ne pokrivajte četkicu za zube.
Plastične kapice za četkicu neka ostanu samo SOS pomagalo za putovanja. Ispod kapice dlačice četkice ostaju mokre zbog čega ona postaje izvrsno mjesto za razvoji množenje gljivica, bakterija i drugih opasnih po zdravlje mikro organizama koje potom unosite direktno u usta.

4. Četkica za zube ne smije stajati vodoravno
Odložite li četkicu okomito, odnosno u čašicu ona će se puno brže osušiti i time spriječiti razvoj bakcila. No ako je ona polegnuta, osim to duže ostaje mokra, velike su šanse da ćete samo tijekom njezinog odlaganja pokupiti brojne bakterije.

5. Ne koristite staru četkicu za zube
Ona ne bi smjela biti starija od tri do četiri mjeseca. Ako joj se dlačice rascvjetaju i deformiraju ne čekajte, već je zamijenite novom. Ako ste bili bolesni ili prehlađeni, bacite staru četkicu za zube jer na njoj su ostali brojni mikroorganizmi koji se vrlo lako mogu prenijeti vašim ukućanima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju