Kvalitetan san iznimno je bitan za naše zdravlje. S obzirom na ubrzanu svakodnevicu, ljudi sve manje pozornosti obraćaju na važnost spavanja, što nije dobro. Donosimo vam pet pitanja na koja morate odgovoriti ako loše spavate

1. Koliko mi dugo treba da zaspim?
Trebali biste zaspati unutar vremenskog okvira od 15 do 20 minuta. No, što smo stariji, potrebno nam je više vremena da zaspimo. Također, ako vam je potrebno manje od pet minuta da zaspite, imate dubok san te možete zaspati bilo gdje i bilo kada, onda postoji mogućnost da imate problem, točnije da ste kronično neispavani.

Pogledajte trik uz koji ćete zaspati za dvije minute.

2. Imam li problema s disanjem?
Glasno hrkanje, kratke pauze prilikom disanja te isprekidano uzdisanje mogu biti povezani s apnejom u snu. Tada se san može poremetiti jer se osoba često zna buditi kako bi normalno disala. Posljedice takvog isprekidanog spavanja pratit će vas čitav dan i mogu ugroziti vaše zdravlje.

Kvalitetan od iznimne je važnosti za naše zdravlje, te ga ne smijemo stalno zanemarivati

3. Je li mi jako teško probuditi se?
Za ovo ne postoji određeni tretman ili način liječenja, ali zato si sami možete pomoći. Nedostatak sna tu igra najveću ulogu, ali ne i jedinu. Kako biste se što lakše probudili, trebate svakodnevno izbjegavati stres i veliki napor te slične okidače što je više moguće.

4. Jesam li popodne umorna?
Kako biste se suprotstavili popodnevnom umoru najbolje je rješenje –popodnevno drijemanje. No, to drijemanje treba kratko trajati, nekih 10 do 20 minuta. Tada još ne dolazi do dubokog sna te ćete se osjećati energično. Ako pak produžite ovo drijemanje, ući ćete u duboki san te će vam biti puno teže probuditi se i osjećat ćete se pospanije.

5. Spavam li kvalitetno?
Ovo je vrlo važno pitanje čiji odgovor uvijek trebate imati na umu. Naime, većini odraslih osoba potreban je san od sedam i pol do osam i pol sati. Kvalitetan san vrlo je bitan za zdravlje te kako bismo što bolje funkcionirali tijekom dana. Stoga probajte svaku noć postići što kvalitetniji san.

Ako svi odgovori ukazuju na to da imate velikih problema sa spavanjem koje ne možete riješiti bez stručne pomoći, obratite se svom liječniku opće prakse.

Provjerite i kojih to devet neočekivanih okidača stvaraju naše snove.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju