Impulzivno kupovanje namirnica i nedostatak vremena za planiranje potrebnih, najčešće rezultiraju viškom hrane koja naposljetku završava u smeću. No uz nekoliko pametnih pravila moguće je lošu naviku bacanja hrane promijeniti i pri tomu spasiti kućni budžet i uštedjeti nekoliko stotina kuna mjesečno


1. Ne kupujte što vam ne treba

Iako se savjet na prvu čini pomalo banalan, dobro razmislite o njemu. Ponuda trgovina na koncu je stalno jednaka, stoga se riješite navike kupovanja namirnica samo zato jer se nude, a doista vam ne trebaju.

Naime hrana se vrlo brzo kvari, a ako vam neka mala količina određene namirnice i zatreba uvijek možete ponovno svratiti u trgovinu. Ukoliko je određeni proizvod na akciji, provjerite rok trajanja i razmislite hoćete li ga doista trebati u svom domaćinstvu prije nego rok istekne, u protivnom ćete hranu morati baciti u smeće.

2. Višak hrane sačuvajte zamrzavanjem
Svježe namirnice na akcijama isplati se kupiti u većim količinama, poput mesa, voća i povrća, ali samo ukoliko ih planirate zamrznuti. Naime brojni se preračunaju i kupuju velike količine takvih namirnica koje im vrlo brzo propadnu, jer ih ne stignu pripremiti za obrok.

Rješenje je upravo u zamrzavanju, komade mesa sortirajte u količinama potrebnima za obroke, a voće i povrće možete izmikasti i pospremiti u vrećice i zamrznuti.

Popis namirnica prije odlaska u kupovinu, ispravno sortiranje voća i povrća i dijeljenje s drugima, uvelike će smanjiti količinu hrane koju bacamo3. Napravite plan kuhanja

Nedostatak vremena brojne tjera da o pripremi obroka razmišljaju neposredno prije same pripreme. No ovaj način često rezultira nepromišljenim korištenjem viška namirnica i naposljetku bacanjem hrane.

Samo pola sata tjedno odvojenih za planiranje obroka spas je za kućni budžet, popisom namirnica potrebnih za planirane obroke moguće je izbjeći impulzivno kupovanje nepotrebnih namirnica. Osim toga sami sebe ćete naviknuti na pripremu zdravijih obroka i odustati od brzopoteznih rješenja poput prženja i pečenja hrane.

4. Naučite kako spastiti voće i povrće od truljenja
Voće i povrće koje zrenjem ispušta etilen – odgovoran za ubrzano kvarenje ostalih vrsta koje se nalaze tik uz njih, zahtjeva odvajanje.

Rajčica, jabuke, banane, kruške, nektarine, šljive, breskve i avokado svakako treba držati podalje od drugog voća i povrća, a posebice podalje od kivija, brokule, paprike, gljiva,prokulica i špinata, koji su naročito osjetljivi na etilen. Zelena salata, peršin i drugi svježi začini duže će izdržati u frižideru ako ih zamotate u kuhinjski papir ili pamučnu krpu.

5. Višak hrane jdnostavno podijelite s drugima
Mislite o drugima, susjedima, kolegama na poslu i višak namirnica pospremite u vrećicu, imate li vremena ispišite pokoji recept kako namirnice iskoristiti, ubacite u vrećicu i proslijedite. Takav mali ali koristan znak pažnje teško da će netko odbiti. Slobodan vikend možete rezervirati za obiteljsko okupljanje, pa od viška namirnica složiti brza i jednostavna jela poput namaza, salata, tjestenina.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju