Danijela Dvornik dobar dio života vodi bitku s kilogramima. Podvrgavala se raznim dijetama i režimima prehrane, a u 48 godini života usvojila je nove životne navike. Rezultat? Nikad nije izgledala i osjećala se bolje. Pitali smo je da nam otkrije svoje savjete za mršavljenje bez jo-jo efekata


Ovoga ljeta na facebook profilu Danijele Dvornik osvanule su njene fotografije u bikiniju koje su dobile mnoštvo pozitivnih komentara. Odrješita Dalmatinka stala je na kraj svojoj bitci s kilogramima, i pronašla recept za vidno tanju figuru.

Otkrila nam je kako je istesala novu figuru, te dala savjete što treba činiti krećete li na dijetu.

Jela sam 5-6 balansiranih obroka dnevno i sebe održavala u stanju sitosti, a sa sobom nosila zapakirane obroke. Izbjegavala sam sve situacije koje su mogle biti potencijalno 'opasne' dok nisam naučila sebe kontrolirati.

1. Jedi zdravo
'Vrlo je važno biti informiran od strane nutricionista, otvoreno popričati o prehrambenim navikama i mogućim problemima oko ishrane kako bi nutricionist mogao napraviti adekvatnu listu vaše buduće prehrane.

Također je dobro da svaki tjedan ili dva odlaziti na mjerenja vašeg udjela masti,vode i mišićne mase jer nismo svi istog sastava.'

2. Vježbaj sukladno godinama i težini
'Ako krećete na vježbanje, jako je važno da vam neko profesionalan napravi plan vježbanja prilagođen vašim godinama i općem fizičkom stanju i koji vam može dati savjete, naravno bilo bi idealno da imate svoga trenera barem u početku koji će vam biti 'mučitelj'. Isto tako koristite svaku situaciju za neku tjelovježbu. Otiđite u prirodu, prošećite se.'

3. Dajte si vremena za gubljenje kilograma
'Trebate biti naoružani voljom i imati cilj. Ovo je ujedno najteži dio jer volja kad-tad splasne s obzirom da za rezultate treba vremena. Najgora stvar je sebi dati kratak rok za vidljive rezultate jer ćete na kraju opet vratiti staru situaciju.

Važno je sebi dati vremena, biti svjestan da morate promijeniti dosadašnji način prehrane i da za to treba vremena i užasno puno volje i strpljenja. Zato je jako važno krenuti u promjene vrlo studiozno.

Jako je važno da vam neko profesionalan napravi plan vježbanja prilagođen vašim godinama i općem fizičkom stanju, tvrdi Danijela.

4. Potrebna je motivacija
'Treba sebe promatrati fizički i psihički učiti zavoljeti sebe. Dešavaju se situacije da nakon 2 mjeseca prvi kilogrami padaju kao i obim tijela. To vas najviše motivira, ali treba znati da nakon toga tijelo pada u stagnaciju.

Tada ljudi gube motivaciju, a trebaju biti svjesni da se i tada , možda oku nevidljivo dešavati velike promjene u tijelu. Sastav se mijenja, količina mišićne mase raste, a masnoća pada, i zbog toga kilaža stagnira. Zato je važno redovito mjerenje kako bi točno znali sto se dešava.


5. Nagradite se povremeno
'U prva 2 mjeseca tijelo je izloženo šoku, odjednom nema namirnica koje ste često koristili, nema slatkoga, ugljikohidrata i imate krizu. Nakon 2 mjeseca polako se uvode neke od tih namirnica, ali naravno dozirano. Bilo je situacija da sam padala u krizu za čokoladom ili nečim slatkim ali pronašla sam alternativu pa sam koristila isključivo crnu čokoladu.

Jela sam 5-6 balansiranih obroka dnevno i sebe održavala u stanju sitosti, a sa sobom nosila zapakirane obroke. Izbjegavala sam sve situacije koje su mogle biti potencijalno 'opasne' dok nisam naučila sebe kontrolirati. Naravno, da sam sebi ponekad priuštila i nešto sto se ne smije , to je uglavnom jedan dan u tjednu, čisto da udovoljim želji.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju