S vremena na vrijeme teško nam se zaustaviti kad jedemo neku ukusnu hranu. Srećom, prejedanje se može spriječiti slijedite li ove savjete


1. Jedite češće

Preskakanje obroka ili velike pauze između jela rezultirat će prejedanjem. Plus, ako izbjegavate određene namirnice (npr. čokoladu), velike su šanse da ćete sanjati baš o njima, s vremenom pokleknuti i pretjerati s konzumacijom. Jedite svakih dva do tri sata i to hranu bogatu proteinima i vlaknima koji održavaju razine šećera uravnoteženima, a metabolizam u top formi.

2. Pitajte prije jela

Udruženje anonimnih osoba s problemom prejedanja u Sjedinjenim Američkim Državama prije svakog obroka postave si jednostavno pitanje (Jesam li gladna, živčana, usamljena ili umorna?) Ako je u pitanju glad, jedite. Ako vas muči nešto drugo pokušajte riješiti uzrok vaših problema uz pomoć dobrih prijatelja, stručnjaka ili se jednostavno naspavajte.

3. Popijte čašu vode
Ponekad tijelo misli da je gladno, a zapravo ga muči žeđ. Popijte visoku čašu hladne vode kad se osjećate gladnima – hladna voda potjerat će rad metabolizma, jer će tijelo raditi ekstra naporno kako bi ju zagrijalo, pa ćete se osjećati sitijima. Ako i nakon pola sata od ispijanja vode u želudcu osjećate 'kruljenje', pojedite obrok prema savjetima iz točke 2.

4. Očistite smočnicu
Prejedanje se obično događa u vlastitom domu. Zato bi trebalo kontrolirati količinu i vrstu hrane koju držite u smočnici i hladnjaku. Odstranite nezdrave namirnice, pa tako smanjite i šansu da pretjerate s obrocima. Kad poželite jesti nešto slatko, bacite se na grickanje svježih mrkvi i celera. Nutricionisti preporučuju i uključivanje ljute hrane poput čili papričica, jer one smanjuju glad, a istovremeno potiču rad metabolizam i topljenje masnih jastučića.

5. Pokrenite se

Oni koji se boje prejedanja, odbijaju i tjelesnu aktivnost jer smatraju da vježbanje topi kalorije, čine nas gladnijima te nas stavlja u opasnost od konzumacije prevelikog obroka. No, taj je stav potpuno pogrešan. Umjereno vježbanje (primjerice 30 minuta dnevno) pomoći će vam da smanjite apetit, a vaše tijelo staviti u top formu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju