Ako se upravo nalazite u istoj prostoriji s ukupno deset ljudi, pretpostavka je da čak sedmero osjeća strah ili nelagodu od odlaska kod stomatologa. Dentalna fobija ozbiljniji je problem koji se razvija kod oko 10 % odraslih ljudi koji će učiniti sve kako bi izbjegli odlazak kod stomatologa. Kod njega pristanu otići tek nakon nepodnošljive zubobolje


Mnogi tako odgađaju odlazak zubaru pa se preporučene kontrole od dva puta godišnje prometnu u jednom svakih nekoliko godina (i to tek kad zagusti). Dan oralne higijene, koji se diljem svijeta obilježava 20. ožujka, dobra je prilika da se podsjetimo očitihznakova kada je uistinu potrebno posjetiti zubara.

1. Loš zadah
Svakome se, barem jednom u životu, dogodilo da ima loš zadah i baš u tom trenutku, niste imali pri ruci gume za žvakanje ili bombone s okusom mentola. Loš se zadah može javiti zbog pušenja, hrane neugodnog mirisa, suhih ustiju, ali i bolesti desni.

'Pretjerana osjetljivost zubi rezultat je vanjskih podražaja, kao što su topla ili hladna temperatura hrane ili pića koju konzumiramo, te udisanje hladnog zraka. Neki od razloga osjetljivih zubiju mogu biti agresivno četkanje zubiju, škrgutanje zubiju ili bruksizam, ali i karijes te periodontalne bolesti.'

Također, on može biti indikator i ozbiljnijih bolesti, poput dijabetesa, problema s probavom, bolesti jetre. Zato je potrebno na vrijeme posjetiti stomatologa koji može propisati terapiju ako je riječ o oralnoj bolesti ili otkloniti mogućnost oralne bolesti i uputiti vas drugom liječniku na pregled.

2. Osjetljivost zubi
Pretjerana osjetljivost zubi rezultat je vanjskih podražaja, kao što su topla ili hladna temperatura hrane ili pića koju konzumiramo, udisanje hladnog zraka, ali i drugi. Neki od razloga osjetljivih zubiju mogu biti agresivno četkanje zubiju, škrgutanje zubiju ili bruksizam, ali i karijes ili periodontalne bolesti, zbog čega je potrebno što prije posjetiti stomatologa. Naime, postoji dokazana povezanost između periodonotalnih bolesti i drugih bolesti, kao što su, primjerice, dijabetes i srčane bolesti.

3. Karijes
Karijes je jedan od najčešćih problema sa zubima, koji nastaje međudjelovanjem bakterija zubnog plaka, prehrane i vremena. Naime, u zubnom plaku se nalaze bakterije koje se hrane šećerima koji se unose prehranom. Ove bakterije proizvode različite kemijske spojeve, a za razvoj karijesa najvažnije su kiseline koje uzrokoju demineralizaciju zubne cakline.

Kada bakterije plaka proizvode previše kiseline, dolazi do postupnog slabljenja cakline i nastanka karijesa. U slučaju karijesa, potrebno je otići kod stomatologa što prije kako se stanje ne bi pogoršalo.

4. Krvarenje zubi
Kada zubi krvare dok ih četkate , to je indikator gingivitisa koji može dovesti i do parodontoze. Krajnji rezultat ove bolesti, ako se dulje vrijeme ignorira, jesu ispadanje zubi i bol u ustima. Zato je potrebno posjetiti stomatologa koji će vam dati savjete o ispravnoj oralnoj higijeni.

5. Ispadanje zubi
Gubitak zubi ne mora nužno biti povezan sa starenjem, odnosno može biti uzrokovan oralnim bolestima, kao što je parodontoza koja je najčešće rezultat slabe dentalne higijene. Neki od znakova ove bolesti, koja zahvaća oko 10 do 15 % svjetske populacije, su natečene desni.

Desni bi inače trebali biti blijedo ružičaste boje, a u slučaju natečenosti, crvene boje i krvarenja, potrebno je što prije posjetiti stomatologa kako bi se spriječili drugi problemi, poput različitih kirurških zahvata kako bi se izliječila bolest.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju