Znojenje može biti iritantna pojava. Kožu čini ljepljivom, topi make up, kvari frizuru, uzrokuje neugodan miris... Dakle, navikli smo gledati samo negativne strane znojenja, ali ova prirodna tjelesna pojava može nam itekako činiti i dobro za zdravlje. Donosimo 5 razloga zbog kojih ćete biti sretni što se (puno) znojite

Super je znati da znojenje...

1. ...potiče lučenje hormona sreća
Znojite li se puno, i puno su veće šanse da vaš mozak proizvodi veće količine enzima endorfina, odgovornog za osjećaj sreće. Oznojite li se dobro to će povećati proizvodnju ovog 'sretnog' neurotransmitera zbog čega ćete se osjećati dobro, zadovoljno i sretno.

Znoj detoksicira tijelo od soli, kolesterola i alkohola te odstranjuje toksine koji začepljuju pore i uzrokuju nastajanje prištića

2. ...ublažava bol
Endorfini nas ne čine samo sretnijima, već djeluju i kao prirodni analgetici te mogu biti snažni poput morfina. Dakle znojite li se dovoljno vaš mozak drugačije će percipirati bol, odnosno učiniti je manje intenzivnom i tako neugodne osjećaje učiniti podnošljivijima.

3. ...ispire toksine i čisti kožu
Naše tijelo je sofisticirani 'stroj' sposoban sam isprati razne toksine, a u tome mu pomaže znoj. Znoj detoksicira tijelo od raznih štetnih supstanca, soli, kolesterola i alkohola. Također odstranjuje toksine koji začepljuju pore i uzrokuju nastajanje prištića.

4. ...štiti tijelo od prehlade i drugih bolesti

U znoju se nalaze antimikrobni peptidi koji uništavaju loše bakterije, gljivice i viruse. Neki znanstvenici čak tvrde da te kemikalije na duže staze mogu biti učinkovitije od antibiotika jer bakterije koje uzrokuju bolesti nisu sposobne brzo razviti otpornost na njih.

5. ...smanjuje rizik od bubrežnog kamenca
Znojite li se redovito rješavate se viška soli te zadržavate kalcij u kostima. Tako znoj pomaže u sprečavanju da sol i kalcij dospiju u bubrege gdje se mogu nakupiti i stvoriti kamence.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju