Mršavljenje je proces u kojem sudjeluje niz faktora. Iako na spomen pokušaja gubitka kilograma prvo pomislimo na gladovanje i prehranu općenito, postoje puno važnije stvari koje često zanemarujemo, a zbog kojih se kilogrami nikako ne mogu otopiti

1. Kratak san
Učestalo spavanje manje od 6 sati dnevno usko je povezano s debljanjem. Istraživanje provedeno na čak 70 tisuća žena potvrdilo je kako one koje u svoju dnevnu rutinu jedva 'uguraju' 5 sati sna imaju problema s viškom kilograma, ali i s gubitkom istih.

2. Pogrešna tjelovježba
Bilo koji oblik tjelovježbe prijatelj je vašeg tijela, no želite li izgubiti neželjene kilograme morate znati što radite. Mislite li da ćete trbušnjacima 'otopiti' trbuh, varate se. Tjelovježba mora uključivati čim vieše skupina mišića.

3. Godine
Tijekom godina tijelo prolazi kroz brojne promjene koje se najviše očituju iza 35. ili 40. godine života. Kako starimo, tako se naš metabolizam usporava, a time nam je sve teže smršavjeti. Kod žena veliku ulogu igraju i hormoni koji, tijekom razdoblja menopauze počinju 'divljati', a koje žene najviše primijećuju na području struka i trbuha u obliku masnih naslaga.

4. Prerađena hrana
Grickalice poput čipsa i masnih kokica, slatkiši poput keksa i čokolada, slatki napici, pekarski proizvodi i pržena i brza hrana vaš su najveći neprijatelj. Riječ je o praznim kalorijama koje će vas zasititi samo na kratko, a koje su prepune sastojaka koji 'sakupljaju' kilograme te zbog kojih je vrlo teško smršavjeti.

5. Stres
Stres je takozvana bolest današnjice koju usko povezujemo s debljanjem i nemogučnošću vraćanja u stari konfekcijski broj. Tada smo skloniji nezdravoj i kaloričnoj prehrani, a samim time i lošem načinu života. Isto tako, zbog stresa razina kortizola - hormona nadbubrežne žlijezde, koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, u našem tijelu raste zbog čega dolazi do gomilanja masnoća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju