Pedantni ste, volite red i čistoću, a živite s partnerom kojem urednost nije visoko na listi prioriteta i to vas ljuti? Onda ste na pravom mjestu. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći olakšati život s vašim najdražim 'prljavcem'

1. Definirajte neuredan i prljav dom. Pojam prljavo implicira da se u vašem domu stvarno nalazi ozbiljna prljavština poput razbacanih ostataka hrane koji se često upljesnive ili nakupine kose i obrijanih dlačica u kupaonici. Prljavština za sobom povlači i razne mrlje, insekte i štetu.

Neuredan dom je onaj u kojem stvari nisu na svom mjestu. Ljudi koji vole red i čistoću često izjednačavaju ta dva pojma, ali oni su u suštini različiti. Stoga je u redu imati čvrsta pravila oko čistoće i prljavštine, ali kod neurednosti ćete morati postići mali kompromis.

Ignoriranje njegove neurednosti neće riješiti problem, stoga mu se obratite iskreno i s poštovanjem.

2. Poštujte njegov privatni prostor. Za urednost zajedničkog prostora u kojem oboje provodite vrijeme trebala bi vrijediti pravila koja ćete oboje poštivati. Međutim, svatko od vas ima i svoj privatni prostor u domu i ako se on snalazi u kreativnom neredu na svom radnom stolu, onda mu ne morate prigovarati o neurednosti njegove 'zone'.

3. Otvoreno razgovarajte. Ignoriranje njegove neurednosti neće riješiti problem, stoga mu se obratite iskreno i s poštovanjem. Njemu vjerojatno ne smeta što su njegove prljave čarape svaki dan razbacane po podu kupaone, ali vama stvaraju stres. Objasnite mu da je čarapama mjesto u košari ili vreći s prljavim rubljem.

Ako ni nakon toga ne shvati poruku, onda mu doslovno ostavite poruku. Napravite šaljive natpise koje ćete postaviti u kupaonici ili na podu napravite mali papirnati putokaz od ulaznih vrata do košare s prljavim rubljem.

Čišćenje bi trebala biti zajednička aktivnost, neka se točno zna kada je vrijeme za brisanje prašine i tko je na redu za iznošenje smeća.

4. Napravite raspored čišćenja. To bi ionako trebala biti zajednička aktivnost stoga slobodno napravite raspored kojeg ćete se oboje pridržavati. Neka se točno zna kada je vrijeme za brisanje prašine, pranje podova, čišćenje kupaone i tko je na redu za iznošenje smeća. Možete sami odabrati za čije čišćenje želite biti zaduženi i onda voditi računa o njima.

5. Prigovarajte umjereno. Nažalost, svakodnevnim prigovorima nećete puno postići. Nije lako živjeti s neurednom osobom, ali isto tako nije lako ni s nekim tko konstantno ima prigovore na vaše životne navike. Vjerojatno imate svoju malu oazu u domu, možda je to kutak u kupaoni, radni stol, police s knjigama.

Sjetite se da je osjećaj mira koji vas prožima u tom prostoru vjerojatno jednak osjećaju koji vaš partner ima u svom malom 'neurednom' kutku. Upravo zbog toga treba imati razumijevanja za njega, ali nikada nemojte zaboraviti da pravu prljavštinu ne trebate tolerirati.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju