U posljednjem smo tjednu nastavne godine. Djeca već jedva čekaju ljetne praznike, no za brojne roditelje to ne predstavlja jednako toliko veselo razdoblje. Brige o tome tko će pripaziti djecu ako su manja (dok još niste na godišnjem), kako ih zaokupiti a da to ne uključuje konstantin boravak na društvenim mrežama i računalima te brojni drugi zadaci ovih se dana nalaze pred roditeljima.

Evo kako si olakšati i spriječiti situacije u kojima će se djeca dosađivati.

1. Slušajte želje svoje djece

Prije nego što uopće krenete u planiranje ljeta koje je pred nama, upitajte i svoje dijete o njegovim željama i očekivanjima koje ima od nadolazećih praznika. Možda se želi upisati u neki kamp, možda planira izrađivati stripove, možda želi baki na selo ili rođacima na more.... Ne samo da ćete tako dobiti smjernice o planiranju vašeg ljeta nego ćete djetetu pokazati i da vam je stalo do njegova mišljenja. Zatim se uhvatite ukoštac s planiranjem aktivnosti.

Sigurno najljepše ljetne uspomene imate na one slučajne avanture koje ste doživjeli tijekom vožnje bicikla svojim mjestom s prijateljima i sve one male, naizgled obične dane ispunjene suncem, komarcima i najboljim društvom. Zato dopustite i svome djetetu da bude dijete.

2. Potajice dodajte „učenje“

Djeci je potrebna stimulacija moždanih stanica i tijekom ljeta. Praksa pokazuje da vrlo često i oni najbolji učenici ostanu šokirani povratkom u školske klupe u rujnu, što je sasvim razumljivo s obzirom na to da tri mjeseca pred njima nisu bili nikakvi intelektualni izazovi. Da biste to spriječili, pokušajte u nekoliko navrata tijekom ljeta dodati i „učenje“ putem igre i raznih aktivnosti u svakodnevicu svojih mališana.

Primjerice, to može biti posjet zoološkom vrtu i učenje činjenica o životinjama koje pišu uz njihove nastambe, učenje nove vještine poput plivanja, vođenje „znanstvenog“ dnevnika o promjenama koje se događaju s biljkama na vašem balkonu ili u vrtu, čitanje knjiga prema vlastitom izboru...

Dakako, tu su i brojni kampovi i radionice koje se uvijek organiziraju u gradovima diljem zemlje. Važno je da dijete nauči nešto novo, a da pritom to ne doživljava kao formalni oblik stjecanja znanja, već kao svoju ljetnu zabavu.

3. Dopustite djetetu da istražuje

I waldorfska pedagogija i Montessori pedagogija zalažu se za samostalno istraživanje djece. Začetnici ovih pedagoških struja vjeruju da se puni potencijal razvoja djece ostvaruje kada ona sama dolaze do zaključaka i rješenja, bilo da je riječ o učenju na nastavi ili svakodnevnom životu.

To se može primijeniti i na školske praznike. Dajte djetetu slobodu da samo pokušava pronaći ono što ga zanima. Primijetite li da to ne ide u dobrom smjeru, budite tu za njega i dajte mu svoje savjete, ali ih nemojte nametati.

Primjerice, ako je dijete upisano na neku ljetnu aktivnost koju je jako željelo, no shvaća da to nije za njega i ne osjeća se dobro, dopustite mu da pokuša nešto novo. Metodom pokušaja i pogrešaka doći će do onoga što zaista voli i što želi raditi tijekom ljeta.

To je ujedno i dobar primjer toga kako će pronaći ono čime se želi baviti u životu. Pedagozi smatraju da voljeti dijete znači pripremiti ga za život, a ovakve naizgled male geste učinit će upravo to.

4. Neka djeca pomažu oko kućanskih obaveza

Uz zabavu, opuštenost i spontanost tijekom ljeta, povremeno je dobro imati i jasne zadatke, a to možete dodati u svoju ljetnu rutinu zadavanjem manjih kućanskih poslova. Sada kada su svi kod kuće, imate i više ruku koje mogu pomagati u kućanstvu. Imate li više djece, neka svako od njih bude zaduženo za jedan zadatak.

Prije nego što uopće krenete u planiranje ljeta koje je pred nama, upitajte i svoje dijete o njegovim željama i očekivanjima koje ima od nadolazećih praznika.

No pripazite da to budu aktivnosti koje su primjerene određenoj dobi i razvojnom stupnju djeteta. Na primjer, dijete od devet godina može prati suđe, obrisati prašinu, zalijevati cvijeće, brinuti o svojoj sobi i igračkama, otići u pekaru po kruh i slično, ali ne može kositi travu niti je primjereno da si samo kuha ručak ako je u pitanju plinski štednjak.

5. Prisjetite se sebe u toj dobi

U konačnici, prisjetite se toga da ste i sami bili dijete. Iako ste voljeli provoditi i vrijeme na bazenima ili moru s roditeljima, na obiteljskim ručkovima i roštiljima, sigurno najljepše ljetne uspomene imate na one slučajne avanture koje ste doživjeli tijekom vožnje bicikla svojim mjestom s prijateljima i sve one male, naizgled obične dane ispunjene suncem, komarcima i najboljim društvom. Zato dopustite djetetu da bude dijete. Taj period ionako prebrzo prolazi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju