Dugotrajno upaljena, crvena i nadražena područja u tijelu, ili na koži obično su znak bolesti i jasni pokazatelj da morate otići kod doktora. No u nekim situacijama kratkotrajna upala može biti i pozitivan simbol da tijelo obavlja stvari koje treba kako bi se obranilo od širenja problema


1. Ubola vas je pčela.

Nakon uboda osjetit ćete bol i trenutno stvaranje otekline. 'Upala je kao truba koja najavljuje bitku, odnosno poručuje vašem imunitetu da se nešto dogodilo s čime bi se trebalo pozabaviti,' objašnjava dr. John Higgins s Medicinskog sveučilišta u Houstonu. Oteklina pomaže zaštititi područje, a tekućina koja kreće prema njemu razrjeđuje otrov koji je ispustio žalac pčele.

Kratkotrajne upale tijela uslijed uganuća zgloba ili uboda pčele dobre su vas. Na taj način tijelo štiti samo sebe od daljnjih ozlijeda.

2. Uganuli ste gležanj
'Nastanak otekline je poput gipsa,' kaže dr. Higgins, 'ona nadraženo područje čini tijesnim i nepokretnim kako bi spriječilo daljnje ozlijede.' Bol u zglobu vas sprečava da prebacujete težinu na ovaj dio tijela i tako dodatno ugrožavate zdravlje. Čak i kod ozbiljnijih uganuća zglobova, oteklina bi trebala nestati u roku od 7 dana. Ako potraje dulje od toga, obavezno posjetite liječnika.

3. Imate povišenu temperaturu tijela
Bolovi u cijelom tijelu i bunilo nisu ugodna pojava, no povišena temperatura je svojevrsna upala cijelog tijela koja ima svoju svrhu. 'Vrućica je rezultat interleukina koje izlučuju bijele krvne stanice kako bi se borile protiv bakterije,' ističe dr. Camelia Davtyan sa sveučilišta UCLA u Kaliforniji. Bakterije i drugi opasni mikroorganizmi vole život u normalnoj tjelesnoj temperaturi, dok im je u visokoj temperaturi iznimno neugodno, i većinom umiru.

4. Upravo ste završili s vježbanjem
Nakon trčanja ili vježbanja u teretani mišići će vam biti osjetljivi. 'Ta osjetljivost potječe od posve prirodne i uobičajene štete. Upala koja prati tu osjetljivost zapravo je reakcija imunitetnih stanica kojima šalje pomoć kako bi se oštećeno tkivo oporavilo što prije,' ističe dr. Higgins. Rezultat su zdraviji i elastičniji mišići nego što je to bilo prije.

5. Izložili ste se nečemu pokvarenom.
Upalni proces u tijelu može biti reakcija na izlaganje bakteriji, virusu ili nekom toksinu. 'Tijelo se pokušava samo obraniti kroz otpremanje bijelih krvnih stanica,' poručuje dr. Davtyan. Ovi heroji imuniteta napadaju zaražena područja i zaustavljaju nametnika od širenja u druge dijelove tijela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju