Prvi nastavni dan sve je bliže, a za djecu koja kreću u prvi razred osnovne škole, kao i za njihove roditelje, bit će to jedan od trenutaka koje će pamtiti čitav život. Kako bi se lakše snašli u novom periodu života i shvatili ga kao stepenicu prema novim avanturama i izazovima, djecu je potrebno na vrijeme pripremiti za prvi razred, a u tome mogu pomoći i slikovnice.

Slikovnice često imaju terapeutski učinak, dok s druge strane mogu biti vrlo informativne i poučne. One će na djeci primjeren način pojasniti teme koje su im od velike važnosti, a jedna od njih je i polazak u školu.

Zato smo porazgovarali s Patricijom Hercog, učiteljicom mentoricom razredne nastave iz Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač, koja nam je predložila najbolje naslove slikovnica iz hrvatskih knjižnica i knjižara koje obrađuju upravo spomenutu tematiku.

Marija Šoštarić: Škola? Pa što!
Slikovnica koja će jednako biti edukativna i za roditelje i za dijete i koja će olakšati pripremu za školu dolazi iz pera učiteljice Marije Šoštarić.

Slikovnice će na djeci primjeren način pojasniti što mogu očekivati u školskim klupama.

U ovoj knjizi pratimo djevojčicu Kuglicu koja se priprema za polazak u školu. Autorica putem kratkih priča o predškolarki Kuglici progovara o znanjima, vještinama, sposobnostima i navikama koje su potrebne za polazak u prvi razred. Osim toga, tu se nalaze i vesele ilustracije koje mogu biti poticaj za samovrednovanje i likovno izražavanje, govori nam učiteljica Patricija Hercog.

Sandrine Deredel Rgeon, Gustavo Mazali: Jakov u školi
Baš kao i djevojčice, dječake jednako tako brine kako će se snaći u školi. Ni Jakov nije iznimka.

On je pomalo nestašan, vragolast, radoznao i svojeglav, no vrlo dobra srca. S ruksakom na leđima i vjernim pratiteljem psićem Rubijem doživljava uvijek nove pustolovine u kojima će se moći prepoznati svi budući školarci.

Mala škola: Sve što trebaš znati prije polaska u školu
Budući prvašići pohađali su ili vrtić ili obaveznu malu školu, baš poput pet prijatelja koji čine okosnicu ove slikovnice.

U životinjskim likovima djeca će prepoznati situacije iz vrtića ili male škole i još jednom utvrditi potrebne vještine kojima trebaju ovladati prije prvog rujanskog školskog zvona.

Stan i Jan Mike Berenstain: Medvjedići i problemi u školi
Polazak u školu sa sobom nosi i svoje obaveze, a upravo je to jedna od najvažnijih stavki s kojima budući prvašići moraju biti upoznati. Kada pak zbog nekog razloga, primjerice prehlade, izostanu s nastave, moraju znati da je potrebno nadoknaditi obaveze koje u periodu bolesti nisu mogli izvršavati.

Takav je i Braco Medvjedić, medo koji se prehladio, no za vrijeme bolesti nije baš ništa učio, već je dane provodio u igri. Zato je nakon povratka u školu vrlo loše napisao ispit iz matematike.

Riječ je o predivnoj edukativnoj slikovnici koja će djeci pomoći da shvate kako je zaista potrebno izvršavati svoje obaveze i što se događa kada zaostajemo s gradivom u odnosu na ostatak razrednog odjela. No jednako tako djeci pruža primjer da baš nikada nije kasno za ispravljanje počinjenih pogrešaka, zaključuje učiteljica Patricija Hercog.

Robert Mlinarec, Željka Mezić: Dobrodošli u školu
Kako izgleda trenutak dolaska u prvi razred, što djecu očekuje tog dana, što su školske klupe i koliko nam je važna učiteljica, pojašnjavaju odlični autori.

Nakon čitanja ove knjige djeci će biti jasnije što ih očekuje u školi, kao i činjenica da to nije mjesto koje bi trebalo izazivati strah i paniku, nego mjesto stjecanja novih prijatelja i nepreglednih avantura znanja.

Dobro došli u školu Dobro došli u školu (Foto: Mozaik knjiga)


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju