1. Protein je IN
Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju sve važniju ulogu u prenošenju znanstvenih spoznaja o važnosti redovne konzumacije namirnica bogatih proteinima za zdrav i kvalitetan način života kod svih skupina ljudi. Protein je zaista IN!
2. Proteini i bjelančevine su istoNajuspješnije dijete su upravo one bazirane na raznolikoj prehrani bogatoj proteinima
Proteini i bjelančevine su dva različita naziva istog značenja; proteini odnosno bjelančevine su esencijalni elementi potrebni za rast i regeneraciju svih stanica u ljudskom organizmu. Pored vode, proteini su najrasprostranjenija molekula u našem tijelu. Nalaze se u svim stanicama i istovremeno su njihov gradivni element, posebno stanica mišića.
3. Kome su potrebni proteini?
Svima! Iako se prehrana bogata proteinima najčešće veže uz sportaše i rekreativce budući da proteini pomažu izgradnju i održavanje mišićne mase, proteini su jednako važni i kod osoba zrelije i starije životne dobi, kao prevencija gubitka mišićne mase (sarkopenije). Najuspješnije redukcijske dijete (dijete za mršavljenje) su upravo one bazirane na raznolikoj prehrani bogatoj proteinskim namirnicama, dok u svim ostalim skupinama ljudi proteini predstavljaju esencijalni dio pravilne i uravnotežene prehrane.
4. Koliko mi treba proteina?
Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata. Iako se individualne potrebe za unosom proteina razlikuju, EFSA (European Food Safety Agency) kao opću smjernicu definira preporučen unos 0,83 g proteina/kg tjelesne mase.
Napredne nutricionističke smjernice danas definiraju preporučen unos 1g proteina/kg tjelesne mase kod redukcijskih dijeta, održavanja mišićne mase te uopće kod pravilne i uravnotežene prehrane. Pojednostavljeno, žena težine 60 kilograma pravilnom i uravnoteženom prehranom dnevno treba unijeti 60 grama proteina. Ukoliko redovno vježba 2 do 3 puta tjedno, dnevna potreba za proteinima raste na 90 grama proteina odnosno 1,5 g proteina/kg tjelesne mase.
5. Izvori proteina
Quark (kvark) svježi meki sir bogat proteinima, posni sir, mlijeko, jogurt, sirutka, krto meso piletine i puretine, plava riba (tuna, srdela, losos, skuša), jaja, orašasti plodovi, mahunarke i druge namirnice prirodan su i vrijedan izvor proteina.