Patite li dulje vrijeme od zatvora, u rješavanju toga neugodnog problema može vam pomoći i sljedećih 6 savjeta kako da na prirodan način pokrenete probavu, odnosno poboljšate rad crijeva. Osobe s viškom kilograma trebale bi slijediti samo savjete pod brojevima 4, 5, i 6.

1. Povećajte količinu ulja u prehrani. Da bi crijeva pravilno radila, odnosno da biste pospješili probavu prehrana mora sadržavati što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju, primjerice orašasto voće, sjemenke i avokado.

2. Izbjegavajte suhu hranu. Kako bi se probavila, suha hrana treba više vlage koju će uzeti iz vašeg organizma. Stoga jedite hranu koja je prirodno vlažna i kuhana, ali ne suha. Najgora hrana za spora crijeva su rižini keksi, keksi od raži, kokice, suho voće, granola, musli, itd.

3. Izbjegavajte sirovu hranu. Prehrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani vrlo je zdrava, ali su za njezinu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavljanje termički obrađene hrane.

Stoga se dobro informirajte o sirovom načinu ishrane, a ako vam je probava i dalje spora, napravite pauzu od suhe hrane do ljeta jer se za toplog vremena organizam lakše privikava na sirove namirnice.

Problemi s probavom nisu rijetkost na putovanjima Zatvor na godišnjem odmoru: 10 koraka koji će spriječiti probleme s probavom

Psilijum Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput spužve

4. Očistite organizam. Za one s viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Za to je potrebna jaka volja, pa nije naodmet u tom procesu osloniti se na blisku osobu koja će vas dodatno motivirati ili da skupa pristupite čišćenju organizma. 

Najgora hrana za spora crijeva su rižini keksi, keksi od raži, kokice, suho voće, granola i musli.

Popularan način čišćenja organizma jest taj da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svježeg voća i povrća. Drugi je način da jedan dan u tjednu pijete samo vodu i ne jedete nikakvu krutu hranu. Želite li si pojednostaviti čišćenje, prakticirajte ga uvijek isti dan u tjednu.

Sok od grejpa, batata i drugih sastojaka bit će odličan početak dana "Iznenađenje za buđenje": Recept za sok s kojim će probava raditi majstorski

5. Izbjegavajte kruh, tjesteninu i zobene pahuljice. To je teška hrana koja usporava rad crijeva te tako potiče debljanje. Stoga jednostavne ugljikohidrate, koji nas „podmuklo“ napune kratkotrajnom energijom koja brzo nestane pa budemo letargični, zamijenite cjelovitim žitaricama.

6. Jedite više cjelovitih žitarica. One su složeni ugljikohidrati koji nas dugoročno opskrbe energijom te sagorijevaju postupno. Cjelovite su žitarice kvinoja, ječam, proso, amarant, zob i riža, ali njezina zdrava varijanta kojoj je potrebno duže vrijeme da se skuha, oko dvadeset minuta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju