Uz dobro planiranje i pametan izbor materijala mala se kupaonica može vizualno povećati. Trikove zanata otkriva arhitektica Lana Ćurković iz projektantskog studija Brick Biro iz Zagreba


1. Pametno birajte pločice za kupaonicu

Prvo na što treba obratiti pozornost jest odabir keramike. Preporučujem što jednostavniju keramiku, velikog formata, svijetlih tonova i bez puno uzoraka. Ukoliko ste baš obožavatelj šarenila i motiva, odaberite samo jedan zid koji ćete istaknuti.

2. Ne pretjerujte s keramikom

Nema potrebe da svi zidovi budu obloženi keramikom. Postavite li pločice samo ondje gdje je to nužno, a ostale zidove obojite vodoperivom bojom, vaša kupaonica neće samo izgledati mnogo zanimljivije nego će vam i ostavljati prostora za promjene koje ćete s vremenom u nju htjeti unijeti. Primjerice, ako ćete željeti dodavati nove elemente zbog širenja obitelji.

Nove police puno je lakše, a i estetski prihvatljivije, postaviti na prazan zid nego na onaj obložen keramikom. Uz to, na taj ćete način uštedjeti i nešto novca pa ćete moći uložiti u kvalitetniju keramiku.

3. Otvorite prostor prozirnim tušem

U malenim kupaonicama svakako birajte prozirno staklo za tuš kabine jer ćete njime otvoriti prostor pa kupaonica neće izgledati zagušeno.

4. Poigrajte se ogledalima

Ukoliko vam nije potrebno mnogo mjesta za odlaganje, poigrajte se ogledalima. Kupite ogledala raznih oblika i dimenzija i objesite ih iznad umivaonika. Postići ćete zaigranost koja će uvijek odvlačiti pozornost od stvarne veličine prostorije, posebice u kombinaciji sa zanimljivom keramikom.

Ako vam prostora za odlaganje pak nikad nije dosta, iz istih razloga preporučujem ormariće sa zrcalnom prednjicom.

5. Prednost dajte funkcionalnosti

Iako će se uz otvoreni namještaj ispod umivaonika kupaonica činiti većom, prednost bih ipak dala funkciji i odlučila se za zatvorene ormariće s policama ili ladicama kako biste mogli sakriti sve ono u što ne želite uvijek gledati, a i kako biste izbjegli nered i dojam prenatrpanosti.

Više ideja za uređenje doma pronađite na Instagram profilu Brickbiroa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju