Gotovo 3000 osnovnoškolaca tijekom protekle dvije godine sudjelovalo je u programu digitalnog obrazovanja djece – učili su kodirati, savladavali osnove robotike, usvajali vještine zajedničkog rada na projektima.

 

Djeca su oduševljena – katkada ne žele otići s nastave, raduju se čak i ponedjeljku upravo zbog Digitalne akademije – a program će u novoj školskoj godini biti znatno osvježen, uključujući i brojnu novu opremu poput robota i uređaja za virtualnu stvarnost. Upisi su upravo otvoreni…

Iako je školska godina netom završila, 'digitalni nindže', kako su u Algebri nazvali djecu polaznike koji vrijedno savladavaju nove digitalne tehnologije u Digitalnoj akademiji, vjerojatno već jedva čekaju nastavak programa u novoj školskoj godini. Od nove se školske godine Digitalna akademija širi na ukupno 24 grada a nastavu će održavati na 80 lokacija širom Hrvatske – više nego ijedne godine dosad!

U trećoj godini provedbe ovog originalnog programa za kreativno digitalno obrazovanje djece, mentori i nastavnici Algebre temeljito su osvježili cijeli program i pripremili brojne novosti – evo nekih od njih!

1. Digitalni nindže postat će mali dizajneri

Fokus Digitalne akademije, originalnog programa koji su razvili stručnjaci Algebre, na kreativnom je i inovativnom obrazovanju te rješavanju problema korištenjem tehnologije, ali za sve male digitalce, ne samo buduće programere ili robotičare. Na Digitalnoj akademiji djeca otkrivaju posve novi svijet, učeći o temama koje dotad nisu susretala i pretvarajući se iz konzumenata sadržaja u kreatore. Od prvog stupnja, dakako uz podršku nastavnika, djeca se počinju baviti digitalnim dizajnom i uče kreativno izražavati se kroz korištenje alata za crtanje i bojanje.
 

PR PR
2. Steći će vještine logičkog i računalnog razmišljanja

Ne treba se plašiti pojma kodiranje ili programiranje – i naravno da ne mora svako dijete odabrati biti programer. No, kroz savladavanje vještina logičkog i programskog razmišljanja, razumijevanja toga što su i čemu služe algoritmi ili, pak, kroz zabavne igre s konkretnim ciljevima – poput provođenja likova kroz labirint – djeca stječu vještine rješavanja problema i upoznaju se s načinom pronalaženja rješenja koji će im dobro doći kasnije u životu, neovisno o tome čime će se baviti. Pritom će naučiti i otklanjati probleme i ispravljati pogreške.

3. Upoznat će se s robotikom

Ozoboti stižu u Digitalnu akademiju od ove jeseni! Simpatični mali roboti, Ozoboti, djeci pomažu u igri, stvaranju i dijeljenju znanja s vršnjacima. Primjerice, djeca će programirati Ozobote tako da se na ploči ponašaju u skladu s prometnim pravilima; Digitalna akademija nikad nije bila jednodimenzionalan program fokusiran samo na tehnologiju, već kroz igru i zabavu djecu uči i drugim korisnim znanjima. Na višim razinama programa, nastavi se priključuju i QBoti, obrazovni roboti temeljeni na grafičkom programiranju.

PR PR
4. Printat će u 3D-u i koristiti digitalne mikroskope

3D printeri, sve pristupačniji uređaji koji omogućavaju izradu trodimenzionalnih modela onoga što smo zamislili i projektirali ili nacrtali na računalu, od nove školske godine bit će na raspolaganju i djeci u Digitalnoj akademiji. Nakon što osmisle svoj 3D model, djeca će ga imati priliku isprintati na 3D printeru i ponijeti kući! S druge strane, pogledom kroz digitalni mikroskop nadopunit će svoja znanja o biologiji koja donose iz redovne nastave u osnovnoj školi.

5. Naučit će raditi u timu i sigurno se ponašati na internetu

Timski je rad integralni dio svih razina Digitalne akademije – djeca često u grupama zajednički rade na projektima i prezentiraju što su napravili pred mentorom i drugom djecom. Time ne samo što uče koristiti brojne alate za kolaboraciju – poput digitalnih radnih bilježnica i spremanja podataka u "oblaku" – već i uče raditi u timu. Budući da su djeca danas već od najranije dobi izložena internetu, tema sigurnosti i sigurnog ponašanja na mreži također se provlači kroz sve razine Digitalne akademije.

Ovo, naravno, nije sve što "digitalni nindže" uče u hvaljenom programu Digitalne akademije.

Nastava koja motivira djecu da budu kreativna

"Učenika koji stvara, uči i čini motivirat ćemo programiranjem, robotikom, razvojem računalnih igara i web dizajnom, ali i umjetničkim i jezičnim sadržajima, obrađenima na digitalan način. Za novu generaciju dizajnera, inženjera, programera i kreativaca svih vrsta najesen smo pripremili pregršt nove opreme: digitalne mikroskope, digitalne kamere, 3D printere, robote Qbot Robot Car for Scratch Arduino, robote Ozobot Bit, VR naočale, grafičke tablete i još mnogo toga", naglašava Sandra Tomaš, voditeljica programa Digitalne akademije u Algebri.

"Djeca sjajno prihvaćaju metode učenja na kojima je zasnovana Digitalna akademija", zaključuje Tomaš, "pa katkada nakon blok-sata nastave gotovo da i ne žele napustiti učionice, potvrđujući nam ponovno da je u svakom obrazovanju najvažnije što se i kako radi".

Zbog ograničenog broja mjesta i iznimno velikog interesa koji se očekuje za početak nastave Digitalne akademije i u novoj školskoj godini, Algebra je već sada otvorila upise – prilika je to za roditelje koji žele biti sigurni da će njihova djeca dobiti kvalitetnu, inovativnu i kreativnu digitalnu edukaciju. Za rezervaciju mjesta na akademiji i više informacija, potrebno je posjetiti http://www.algebra.hr/junior/kampanje/digitalna-akademija

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju