Voće i povrće spadaju u zdravu grupu namirnica koje bi trebalo jesti svakoga dana. No to ne znači da sve vrste voća i povrća možemo jesti u neograničenim količinama. Štoviše, ako pazite na liniju, ili držite dijetu, uživanje u ovim slasnim zalogajima svakako bi trebali ograničiti.


1. Sušeno voće

Sušeno voće je zdravo. No zbog specifičnog procesa obrade tijekom koje se izvlači voda iz plodova, riječ je i o vrlo kaloričnim namirnicama. U stotinu grama grožđica, primjerice, nalazi se čak 500 kalorija, pa bi uživanje u ovim slatkim zalogajima svakako trebalo ograničiti.

2. Konzervirano voće
U procesu konzerviranja dodaju se kemijski aditivi i šećeri, koji povećavaju kalorijsku vrijednost proizvoda. Ponekad je lakše naći komadiće konzerviranog egzotičnog voća,  nego njihovu svježu varijantu. Imajte na umu da stotinu grama svježeg ploda ananasa ima oko 50 kalorija, a ista količina konzerviranog voća duplo više.

Industrijske dorade voća i povrća poput sušenja, konzerviranja ili pripreme soka povećavaju kalorijsku vrijednost namirnice

3. Avokado
U ovom zelenom tropskom voću nalaze se esencijalne masne kiseline koje čuvaju srce i krvožilni sustav. No, u stotinu grama avokada nalazi se i 160 kalorija, što je otprilike četiri puta više nego u istoj količini jabuke. Što biste radije pojeli?

4. Batat

Slatki krumpir je dobar izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih tvari. U stotinu grama kuhanog batata nalazi se 86 kalorija, a brojka se udvostručava ako od njega želite napraviti pire s dodatkom mlijeka, ulja i soli. Umjesto toga, okrenite se zelenom lisnatom povrću, koju u stotinu grama ima tek 20-tak kalorija.

5. Industrijski sokovi od voća i povrća
Prirodni sokovi dobro su rješenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti jesti svježe plodove voća i povrća. No kada kupujete takve proizvode, treba čitati deklaraciju. U industrijskim sokovima nalazi se mnogo skrivenog šećera i soli, koji povećavaju kalorijsku vrijednost cijelog napitka.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju