Čak i ako dolazite u trgovinu s popisom, velike su šanse da ćete kupiti više nego što vam je potrebno. Supermarketi, naime, koriste razne trikove kako bi nas nagnali da potrošimo novac. Sljedeći put kad se nađete među policama u trgovini sjetite se ovih pet zamki


1. Zamka supermerketa: Opuštajuća glazba

Jeste li se ikada pitali zašto se u vašem omiljenom supermarketu pušta glazba umirujućeg ritma? Istraživanja su pokazala da takva glazba opušta kupce i oni se zbog toga dulje zadržavaju u trgovini. Dužim zadržavanjem povećavaju se šanse i da kupite više stvari nego što se prvotno trebali.

Potrošački trik: Kad uđete u trgovinu u uši stavite slušalice u uši pa na mobitelu odaberete pjesme žešćeg ritma, koji će vam pomoći da se brže krećete među policama.

Jedite prije nego što krenete u trgovinu. Gladni kupci su u većem iskušenju, a pogotovo kada je hrana besplatna koja se služi na degustacijama.

2. Zamka supermarketa: Primamljivi mirisi
Miris hrane potiče lučenje žlijezda slinovnica zbog čega počinjemo maštamo o hrani. Ne čudi stoga što u supermarketima postoji odjeli gastronomije gdje se pripremaju obroci zapanjujućeg mirisa. Povrh svega, sve veći broj velikih trgovina samostalno peče svoj kruh čije se arome šire prodajnim prostorom.

Potrošački trik: Kad uđete u trgovinu stavite u usta bombon od mentola. Snažan miris i okus mente trenutno će smanjiti glad i blokirati primamljive mirise.

3. Zamka supermarketa: Besplatne degustacije
Studija britanskog sveučilišta Cornell otkrila je da kupci koji jedu besplatnu hranu na degustacijama usred supermarketa, češće kupuju hranu koju su upravo probali. Možda vam se čini kao bezopasan trik, ali konzumacija kockice sira ili nešto nove paštete na kruhu moglo bi vas baciti u nepotreban trošak.

Glazba umirujućeg ritma opušta kupce i oni se zbog toga dulje zadržavaju u trgovini. Dužim zadržavanjem povećavaju se šanse za kupnju više stvari nego što ste prvotno trebali.

Potrošački trik: Jedite prije nego što krenete u trgovinu. Gladni kupci su u većem iskušenju, a pogotovo kada je hrana besplatna.

4. Zamka supermarketa: Kreativna svjetla

Što hrana bolje izgleda, to su veće šanse da ćete je kupiti. Neke trgovine koriste jarka svijetla kako bi povrće i voće izgledalo bolje, dok crvenkaste nijanse pomažu da komadi mesa izgledaju privlačnije i svježije.

Potrošački trik: Niste sigurni izgleda li neki proizvod dobro ili je za njega zaslužno kreativno osvjetljenje? Uzmite ga sa sobom i dobro procijenite na nekom drugom odjelu gdje nema umjetne svjetlosti.

5. Zamka supermarketa: Lako dostupna hrana

Monumentalni hladnjaci s otvorenim policama ili pomičnim vratima potiču impulsnu kupovinu, jer kupci mogu na jednostavniji i lakši način dograbiti željeni proizvod u vrlo kratkom vremenu.

Potrošački trik: Predomisli se. Žudite li za nekim slasnim komadom hrane u trgovini, a nije na vašem popisu za kupnju, odšećite na drugi kraj trgovine i svjesno se odmaknite od iskušenja. Studije pokazuju da je potrebno oko 20 minuta da se stimulirani centri u mozgu odgovorni za impulizivnost smire.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju