Napuhnuti trbuh najčešće nas muči zbog hrane koju smo pojeli, ali ako nadutost prate ovi simptomi, onda bi u pitanju mogao biti zdravstveni problem ozbiljnije prirode

1. Grčevi u trbuhu

Najčešće ih pripisujemo menstruaciji ili ih pak doživljavamo isključivo kao reakciju na namirnicu koju smo pojeli, ali ako su grčevi česti ili pak svakodnevni, trebali biste posjetiti doktora kako biste ustanovili što je uzrok tog nimalo ugodna problema. Obratite pažnju i na namirnice koje konzumirate, tj. pokušajte pratiti koje od njih uzrokuju grčeve jer bi to moglo značiti da ste alergični na određenu namirnicu.

Ako nadutost prate ovi simptomi onda bi u pitanju mogao biti zdravstveni problem ozbiljnije prirode.

2. Bol u zdjelici

Mnoge žene ne znaju kako bi kombinacija nadutosti i bolova u zdjelici mogla biti znak problema s jajnicima. Kod policističnih jajnika uz bol u zdjelici i nadutost može se javiti i naglo debljanje u području trbuha. To se događa zato što se kod većine žena s policističnim jajnicima masno tkiva nakuplja u predjelu trbuha. Provjerite i druge simptome policističnih jajnika zbog kojih morate ginekologu.

3. Gubitak težine

Nadutost koju prati neobjašnjiv gubitak kilograma često upućuje na gastroenterološke zdravstvene probleme. Problem bi mogla biti i intolerancija na gluten, bjelančevinastu tvar koja je sastavni dio žitarica poput pšenice, raži i zobi, a nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima. Saznajte koje simptome intolerancije na gluten ne smijete ignorirati.

4. Vaginalni iscjedak neugodna mirisa

Čudan vaginalni iscjedak uvijek je znak da je vrijeme za posjet ginekologu, a ako se javlja u kombinaciji s nadutosti, problem bi mogla biti i spolno prenosiva bolest. Odgovorno seksualno ponašanje i korištenje kondoma ponekad ne može spriječiti razvoj spolne bolesti. Doznajte više o 4 najčešće spolne bolesti kojima se možemo zaraziti i uz kondom.

5. Krv u stolici

Nikada ne smijete ignorirati pojavu krvi u stolici. Ona može biti znak mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema poput hemoroida, čira na želucu, sindroma iritabilnog kolona ili Kronove bolesti. Pogledajte koje još simptome bolesti nikada ne smijemo ignorirati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju