Znate li koje su odlike dobre prijateljice, a što vas čini lošom prijateljicom? Saznajte to u nastavku

DOBRA PRIJATELJICA

1. Svi uvijek traže vaš savjet. Kada naiđu na neki problem, prijatelji prvo zovu vas. Pažljivo slušate ljude i objektivni ste pa vam se svi obraćaju kada im zatreba savjet. Vaše mišljenje za njih je važan faktor prilikom donošenja odluke, što znači da ste važan faktor u njihovom životu.

Na kraju dana, istina je uvijek manje bolna od laži, a vaša iskrenost još je jedan od razloga zbog kojih vas prijatelji toliko cijene i vole.

2. Osoba ste od povjerenja. Znate čuvati tajnu, a to je velika kvaliteta. Upravo zato ljudi vam vjeruju i spremno vam povjeravaju svoje najintimnije tajne.

3. Ne osuđujete. Svjesni ste da svatko ima svoj životni put koji možda nije u skladu s vašim stavovima ili svjetonazorima, ali nikada zbog toga nećete odbaciti dragu osobu. Jednostavno nemate naviku osuđivati druge ljude zbog njihovih životnih odabira ili odluka.

4. Iskrenost vam je na prvom mjestu. Nikada ne lažete, čak i ako znate da će istina možda povrijediti drugu osobu. Na kraju dana, istina je uvijek manje bolna od laži, a vaša iskrenost još je jedan od razloga zbog kojih vas prijatelji toliko cijene i vole. Ne bojite se izraziti svoje mišljenje, ali uz to također ne zaboravljate pružiti potporu prijateljima bez obzira na to slažete li se s njima ili ne.

5. "Održavate" prijateljstva. Život sa sobom donosi puno obaveza i briga zbog kojih ponekad ne možemo naći dovoljno vremena za druženja. Međutim, i u prijateljstvu se može primijeniti pravilo „kvaliteta, a ne kvantiteta“. U trenutku kada ne možete izaći na višesatnu kavu, vi ćete obavezno nazvati svoju prijateljicu da biste ju pitali kako je. Vodite računa o važnim stvarima u njihovom životu, pratite što se događa, rješavaju li svoje probleme i općenito se interesirate za njih. Zbog toga se osjećaju voljeno i uzvraćaju vam istom mjerom.

LOŠA PRIJATELJICA

Često otkazujete dogovore s prijateljima, a kada i pronađete vremena za njih zahtijevate da se druženje zakaže onda kada to vama paše.

1. Fokusirani ste samo na sebe. Kada se susretnete s prijateljima, najviše volite pričati o sebi. Ne da vam se previše slušati o njihovim problemima i osjećate opterećenje kada traže vaše savjete. Pravo prijateljstvo stvar je kompromisa, što znači da biste trebali imati razumijevanja za priče svojih prijatelja i slušati ih baš kao što oni slušaju vas.

2. Nikada nemate vremena. Često otkazujete dogovore s prijateljima, a kada i pronađete vremena za njih, zahtijevate da se druženje zakaže onda kada to vama paše. Na pozive i poruke također odgovarate samo onda kada vam se da. Nemojte zaboraviti da za najvažnije ljude u svom životu ponekad moramo biti dostupni i u trenucima kada bismo se najradije osamili.

3. Niste iskreni. Kada prijatelji traže vaše iskreno mišljenje, vi ste skloni izbjegavanju istine. Negativno mišljenje o nekoj njihovoj odluci komentirate s drugim ljudima umjesto s njima pa vam se to ponekad obije o glavu jer ostavljate dojam osobe koja voli pričati iza leđa.

4. Ne znate čuvati tajnu. Sve što saznate obavezno proslijedite drugima u neobaveznom razgovoru. Zbog toga vaši prijatelji nemaju naviku otkrivati vam svoje tajne. Zapamtite da informacije koje su vam rečene u povjerenju morate sačuvati za sebe.

5. Stalno iskaljujete stres na krivom mjestu. Svi ponekad imamo loš dan pa zbog toga „nastrada“ netko u našoj blizini. Naravno, kada stres popusti, ispričat ćemo se prijateljima i paziti da se takva situacija ne ponovi. Loši prijatelji ne vode računa o tome i redovito svoj stres iskaljuju na bliskim ljudima koji će zbog toga poželjeti otići iz njihova života.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju