U Barceloni je 2011. godine pokrenuta inicijativa "1010 načina kako kupiti knjigu bez novca", a u 2018. godini bila je inspiracija za projekt proveden u u školskoj knjižnici zagrebačke OŠ Prečko pod nazivom "500 knjiga za 500 dobrih djela".

Cilj projekta bio je prikupiti donirane knjige i zatim ih besplatno ponuditi učenicima u zamjenu za dobro djelo koje je navedeno u knjizi.

Voditeljice projekta, socijalna pedagoginja Danijela Krpan školska i knjižničarka Valentina Namesnik prikupile su knjige od nakladničkih kuća, a dio njih donirali su i sami učenici s naglaskom da doniraju samo očuvane i neoštećene knjige, odnosno onakve kakve bi i sami volje dobiti na poklon.

Uz pomoć razrednika i voditeljica projekta, učenici su pisali poruke odnosno dobra djela koja su se zatim lijepila u knjige uz e-mail adresu na koju trebaju poslati fotografiju kao dokaz ispunjenja dobrog djela.

Dobra djela: Iscijedi sok za cijelu obitelj, pomozi mami oprati suđe...

"Pripremi cijeđeni sok obitelji", "pomozi mami oprati suđe", "kupi vrećicu bombona i podijeli je s prijateljima u razredu", "ispeci s mamom ili bakom domaći kruh", samo su neki od zadataka odnosno dobrih djela.

Oni stariji učenici dobili su i neke malo drugačije zadatke poput "nauči kako se kaže ljubav na tri različita jezika" ili "nauči deset novih riječi na švedskom jeziku".

Podjela knjiga organizirana je u utorak u školskoj knjižnici, a na e-mail su već počeli pristizati dokazi da su učenici ozbiljno shvatili zadatak.

Na kraju projekta bit će napravljen pano dobrih djela koji će krastiti školu u ovom blagdanskom razdoblju. 

ČITANJE JE VAŽNO

Inače, sam projekt napravljen je zbog dva razloga:

- kako bi se ukazalo na važnost čitanja i njegovanje ljubavi prema knjizi te dalo priliku svakom učeniku da za sebe odabere jedan naslov u kojem će uživati i potaknuti one koji manje čitaju da ipak dopuste knjizi da ih očara i možda provedu zimske praznike upravo čitajući

- kako bi u ovom čarobnom mjesecu, u predblagdansko vrijeme, podsjetili učenike na širenje vedrine i optimizma, pomaganje drugima i činjenje dobrih djela u raznim oblicima i na razne načine, baš kao što je to navedeno na 500 poruka u 500 knjiga.

Pogledajte i knjige u kojima smo uživali u djetinjstvu, a uživat će i naša djeca.

\'500 knjiga za 500 dobrih djela\' projekt je zagrebačke OŠ Prečko \'500 knjiga za 500 dobrih djela\' projekt je zagrebačke OŠ Prečko Foto: zadovoljna.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju