Prema Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo na hranu, smještaj, zdravlje, donošenje odluka, izražavanje, pristup informacijama, pravo zaštite od zanemarivanja, zlostavljanja, ali i pravo na razvoj, kulturu, obitelj, te odgoj i obrazovanje.

Jedna od komponenti odgoja i obrazovanja svakako je i čitanje čije su koristi mnogobrojne za dijete. Čitanje obogaćuje rječnik, pomaže u definiranju i shvaćanju vlastitih emocija, razvija govor i kritičko mišljenje, nudi pustolovine, ali i stvara uspomene koje se pamte čitav život.

Zato smo se prisjetili pet naslova koji su bili popularni u vrijeme kada smo mi bili djeca i čiji nas spomen vraća u ono bezbrižno razdoblje.

Branko Čopić: Ježeva Kućica
„Po šumi, širom, bez staze, puta
Ježurka Ježić povazdan luta.
Lovom se bavi često ga vide,
s trista kopalja na juriš ide...“

Sjećate li se ovih stihova kojima je započela jedna od mnogima najdražih basni u stihu s naših prostora? Nastala je sada već davne 1957. kada su svoje talente udružili ilustrator Vilko Gliha Selan i književnik Branko Čopić. Na način koji se ne nalazi ni u jednog drugog književnika s prostora nekadašnje bivše države, Čopić je virtuozno djeci približio likove ježa, lisice, medvjeda i divlje svinje, naglašavajući pritom važnost poštenog rada i ljubavi prema vlastitom domu, kakav god on bio.

Dijete ima pravo na kulturu i obrazovanje, a knjige čine važan dio toga.

Knjiga je bila dio obavezane lektire u hrvatskim školama do 1995., a nakon kontroverzi koje je izazvala kod hrvatskih jezikoslovaca zbog svega nekoliko srbizama u tekstu, privremeno je maknuta s liste. Srećom, danas je ponovno dio izborne lektire pa i nove generacije mogu uživati u pustolovinama Ježurke Ježića i ovom vječnom klasiku.

Jens Sigsgard: Pale sam na svijetu
Dječak koji se jednog jutra budi potpuno sam na svijetu i prvotno biva oduševljen time, zaintirgriao je brojnu djecu. Uživavši u nenadanoj slobodi i aktivnostima koje mu god srce poželi, Pale otkriva sve prednosti, ali i velike nedostatke samotnjačkog života.

S djevojčicom Majom smo uživali u svakodnevnim pustolovinama, a Pale nam je pokazao da možda ipak ne bi bilo toliko privlačno biti posve sam na svijetu.

Detaljnom analizom djelo uočljivo je da je autor, kao dječji psiholog po struci, dobro poznavao sve ono za čime djeca ponekad žude, ali je i znao kako ih na nenametljiv način poučiti vrijednosti novca i odnosa s drugim ljudima. Tako i Pale na koncu, shvativši da je sve ipak bio samo san, uviđa koliko mu je bilo stalo do obitelji i prijatelja, ostavljajući materijalne vrijednosti po strani.

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Ciklus slikovnica o djevojčici Maji
Djevojčicu Maju pratili smo u planinama, u vrtlarenju, u školskim avanturama, u putovanju avionom, u ponekim nestašlucima, ali i u učenju životnim vrijednostima. Maja se na našim prostorima prvi put pojavila tijekom šezdesetih godina i oduševljavala naše mame, no nerijetko smo i mi rođeni znatno kasnije na tavanu zavirivali u kutije i kretali u avanture s Majom.

Ona je postala jedna od najpopularnijih književnih junakinja na našim prostorima, a za dječake je postojala verzija koja je pratila avanture njezinog brata Miše. Vjerujemo kako će vas razveseliti vijest da se novo izdanje Majinih vrtlarskih avantura može nabaviti u Profilovoj nakladi.

Ivana Brlić Mažuranić: Šuma Striborova
Jeste li i vi nekada mislili da se je Šuma Striborova šuma s tri bora? Ako jeste, niste jedini. Iako je naslov ponekad zbunjivao djecu, nakon drugog ili trećeg čitanja nije bilo djeteta koje nije zauvijek upamtilo klasik Ivane Brlić Mažuranić, hrvatskog Andersena i prve članice Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Oslikavši odnos majke i sina, kao i starije i mlađe generacije, autorica je prikazala koliko ljubav može biti slijepa, ali i koliko je važno na vrijeme spoznati zamku u koju smo upali. Iskoristivši Domaće i Stribora, kao dio slavenske mitologije, Ivana Brlić Mažuranić stvorila je jedinstveno djelo zbog kojeg je se s pravom smatra draguljem dječje književnosti.

„Po šumi, širom, bez staze, putaJežurka Ježić povazdan luta.Lovom se bavi često ga vide,s trista kopalja na juriš ide...“

Mark Twain: Pustolovine Toma Sawyera
Iako naslovom potiče dječake na čitanje, u ovoj su knjizi jednako uživali i oni i djevojčice. Temeljen na autobiografskim elementima, ovaj pustolovni roman prati dječaka Toma koji odrasta u malenom gradiću na rijeci Mississippi. Riječ je o dječaku koji i na nedaće gleda kao na izazov i koji svaki novi dan shvaća kao pustolovinu, ne dajući teškim trenucima da ga slome.

Iako već na prvi pogled djeluje kao pravi mali vragolan, odmah osvaja naša srca, a pustolovine koje doživljava s prijateljima Joem i Becky bile su nas prikovale za stranice ovog romana koji je na popisu lektire. No postoje i brojna izdanja slikovnica primjerena za najmlađi uzrast koja djecu mogu uvesti u život ovog simpatičnog lika.

Kojih se knjiga vi sjećate iz svog djetinjstva?

Ako ste sada i sami roditelji, pročitajte i kada je pravo vrijeme za prvu slikovnicu, kao i uz koje će knjige dijete zavoljeti čitanje.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju