Ne postoji savršena visina koja garantira dobro zdravlje. Naš rast itekako utječe na stanje organizma. 'Višak' centimetara u nekim slučajevima smanjuje rizik od pojedinih čestih zdravstvenih problema, ali isto se događa i kod žena niskog rasta


AKO STE NISKI…

Imate manje šanse za razvoj teških bolesti
Bolesti štitnjače, bubrega i probavnog sustava, te melanom su povezane s visinom. Tri opsežna istraživanja pokazala su da žene više od 162 centimetra češće obolijevaju od spomenutih bolesti od onih koje su visoke oko 155 centimetra. Radilo se o značajnoj razlici od 30 do 40 posto.

Visoke žene imaju veće organe i više stanica pa je šansa za mutacije koje vode do bolesti veća. Također je moguće da hormoni koji utječu na rast također utječu i rizik od oboljenja.

Ne postoji savršena visina koja garantira dobro zdravlje. No više žene rijeđe obolijevaju od trudničkog dijabetesa, a niske imaju manje problema s krvnim ugrušcima.

Manje trebate brinuti zbog krvnih ugrušaka
Visoki ste do 157 centimetara i imate normalnu tjelesnu težinu? To je dobra vijest jer zbog toga imate tri puta manje šanse za moždani udar. Istraživanje norveškog sveučilišta Tromso dokazalo je da u krvotoku visokih žena dolazi do smanjenog protoka zbog toga što krv mora proći veće distance. U tom slučaju može doći do stvaranja krvnih ugrušaka.

Mogli biste imati dug život
Naime, jedan od gena zadužen za nju također je odgovoran i za nizak rast. Znanstvenici sa medicinskog fakulteta Albert Einstein ustanovili su da mutacija gena ometa određene hormone rasta u njihovom poslu, a istovremeno produžuje životni tijek.

AKO STE VISOKI…

Vaše srce je sigurnije
Visoke žene imaju manje šanse za razvoj bolesti srca od niskih žena. Naravno, to vam ne daje pravo da pušite, pijete i jedete nezdravu hranu. Visina vam daje određenu zaštitu, ali ostatak je ipak na vama i na vašim životnim navikama.

Imate snažan um
Prema rezultatima preliminarnog istraživanja sveučilišta u Edinburghu, demencija češće pogađa niske žene. Znanstvenici vjeruju kako su za to zaslužni faktori poput dječjih bolesti, stresa ili slabe prehrane koji također utječu na niski rast, a ne genetika.

Lakše podnosite trudnoću
Visoke buduće mame rijeđe obolijevaju od trudničkog dijabetesa. Sveučilište u New Yorku radilo je istraživanje na 220 tisuća trudnica i ustanovili su da geni povezani s visinom vjerojatno imaju neku povezanost s tolerancijom na glukozu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju