Ako spremate svadbu, vjerojatno se mučite s izborom palete boja za svoje vjenčanje i svadbu. Možda niste svjesni kako svaka boja šalje neku poruku pa vam zato donosimo popis 6 najpopularnijih boja za vjenčanja i njihova skrivena značenja koja bi vam mogla pomoći kod konačnog odabira

Bijela
Ova akromatska boja (naziva je se i 'nebojom' jer ne spada u osnovni spektar) najviše je zastupljena na vjenčanjima. Povezuje se s čistoćom, svjetlošću i vjerom, a u nekim kulturama simbolizira nove početke.

Roza

Uz bijelu jedna od najzastupljenijih boja na svadbama. Ona je kombinacija bijele i crvene pa u sebi povezuje strast i čistoću. Obično simbolizira suosjećanje, nadu i bezuvjetnu ljubav zbog čega je idealna za vjenčanja.

Iako se kod nas ljubičasta često nalazi na vjenčanjima, u nekim kulturama to je boja žalovanja koja se nosi na sprovodima ili prva boja koju udovice nose kada skinu crnu odjeću.

Plava
Ova boja ima razna značenja koja često imaju religiozno podrijetlo. U kršćanstvu simbolizira čednost pa se Djevica Marija na slikama uglavnom pojavljuje ogrnuta plavim plaštem. U judaizmu se plava smatra svetom bojom i bojom božanstvenosti. U Kini simbolizira besmrtnost, a u Francuskoj je plava kraljevska boja.

Ljubičasta
Iako se kod nas često nalazi na vjenčanjima, u nekim kulturama to je boja žalovanja koja se nosi na sprovodima ili prva boja koju udovice nose kada skinu crnu odjeću. U Japanu je ljubičasta boja moći, a u Egiptu simbolizira vjeru.

>>Saznajte što omiljena boja govori o vama

Žuta
Boja sunca koja se povezuje sa srećom. Poznato je da stimulira osjećaj veselja, mentalnu aktivnost i energiju. Indijancima žuta predstavlja bezuvjetnu ljubav, a u hinduizmu se smatra svetom bojom te simbolizira stabilnost i znanje.

Crvena
U kineskoj kulturi najpopularnija boja na vjenčanjima je crvena koja u Kini simbolizira sreću. Prema tradicionalnim vjerovanjima, nošenje crvene na dan vjenčanja mladencima će osigurati sretan brak. U mnogim azijskim kulturama ta boja simbolizira prosperitet, a u zapadnjačkima strast.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju