Svijet je očaran bračnim skladom princa Williama i supruge Catherine, uvijek naglašavanim na fotografijama kraljevskog para. Ali njihova ljubav tek treba izdržati test vremena kao što je to uspio brak kraljice Elizabete II. i njezinog spuruga koji danas slave 69. godišnjicu od izricanja sudbonosnog „da“

Princeza Elizabeta i tadašnji poručnik Filip upoznali su se 1934. godine na vjenčanju Filipove rođakinje princeze Marine i Elizabethinog ujaka vojvode Kenta.

Par se tajno zaručio 1946. godine i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji

Filip je tada imao 18 godina, a ona je u nježnim tinejdžerski godinama tek otpuhala 13 svijećicu na torti.

Par se tajno zaručio 1946. godine i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još uvijek mlada. Zaručnički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini okružen manjim dijamantima.

Filip i Elizabeta daljnji su rođaci, ali u ono vrijeme nije bilo neuobičajno vjenčati se unutar kruga kraljevskih obitelji kako bi se zadržala čistoća plave krvi.

Poručnik Filip se odrekao grčke i danske krune, postao je naturalizirani Britanac i promijenio svoje prezime u Filip Mountbatten. Kraljevski par se vjenčao 20. studenog 1947. godine na Westminsterskoj opatiji.

Elizabetina vjenčanica boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnella. Haljina je imala široko rezani dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Izrada haljine je trajala šest mjeseci, a poseban ukras vjenčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti za Elizabetu, jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od bijelih orhideja i grančica mirte koji je kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.



Svadbena torta je bila velika atrakcija, visoka devet metara i teška čak 500 kilograma. Napravljena je od sastojaka dobijenih iz Australije, a rezana je Filipovim mačem.

Više od dvije tisuće ljudi bilo je prisutno na vjenčanju Elizabete II.i Filipa. To je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svjetskog rata te je vjenčanje proslavljeno širom svijeta.

Elizabetina vjenčanica boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a

Osam djeveruša sudjelovalo je u svadbenoj svečanosti, a mladoženja je svojoj princezi poklonio prsten od velškog zlata kako bi ga nosila pored raskošnog zaručničkog prstena.

Kraljevski par ima četvero djece: Princa Charlesa (princ od Walesa ) prijestolonasljednik princezu Annu, princa Andrewa (vojvoda od Yorka) i Princa Edward (grof od Wessexa).

Iako najpoznatiji kraljevski britanski brak (onaj između princa Charlesa i princeze Diane) završio tužno, čini se kako bi William i Catherine mogli nastaviti tradiciju dugog i stabilnog braka koji će britanskoj monarhiji biti na ponos.

Pročitajte i što su državnice svijeta nosile na susretu s Elizabetom II.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju