Veliki dio u srcima svih nas zauzimaju mame. I bez obzira na to koliko godina imali, bili single ili ne, imali svoju djecu ili ne, majke predstavljaju stijenu i oslonac kada nam je teško, emocionalnu podršku kada suze skrivamo pred svijetom, duboku suosjećajnost kada patimo.

Sve manje boli u zagrljaju mame, shvatili smo to još kao mala djeca, a taj nas "zagrljaj" u najtežim situacijama "gura" kroz život.  Duboki, osjećajni, privrženi odnos koji, ruku na srce, ponekad zna biti i turbulentan, ali pun smijeha, zagrljaja, utjehe, suza... Odnos koji možemo podvući s čak 7 dokaza zašto je mama najvažnija žena u našim životima.

1. Podsjeća nas da muškarac s kojim smo se razišli nije vrijedan naših suza
Uz veliki zagrljaj i suosjećajni pogled mame su, uz prijateljice, bile te koje su nas hrabrile kada su pucale srednjoškolske ljubavi. Za sva razočarenja i ljubavne jade znale su naći riječi utjehe.

2. Uskače kada trebamo njezinu pomoć
Bilo da se radi o toploj šalici čaja kada smo bolesni, razgovoru uz kavu kada nam treba odan sugovornik, čuvanju djeteta kada moramo na hitni službeni put, mame su uvijek tu za nas.

Mame predstavljaju stijenu i oslonac kada nam je teško, emocionalnu podršku kad plač skrivamo pred svijetom, duboku suosjećajnost kada patimo

3. Upozorava nas kada pretjeramo
Bilo da se radi o čaši vina previše, neuspjelom crnom tušu na očima, ili nespretno izabranim prugama na hlačama. Na više ili manje obazriv način ukazat će nam na propust i premda ćemo se možda malo naljutiti, baš kao i ona nama, sve ćemo joj ubrzo zaboraviti.

4. Daje svoje mišljenje koje nam je važno
Iako nas neki njezini stavovi frustriraju, njezino nam je mišljenje uvijek važno i dragocjeno. I premda u raspravama o zdravoj prehrani, odgoju djece, izboru zanimanja znaju frcati iskre, njezin pogled na stvari uvijek želimo i cijenimo čuti.

5. Tolerira sve. Za nju ne postoji prekasno, prepatetično, predugo
Mamu možemo nazvati u bilo koje doba dana i noći i ona će nas strpljivo saslušati koliko god je potrebno. Uz nju ne trebamo paziti jesmo li prepatetični, preosjećajni, previše plačljivi. Ona je tu da nas sasluša i utješi onako kako samo mama zna.

6. Ne skriva pravo lice starenja
Mama ne skriva "pravo lice" starenja, sve njegove prednosti, nedostatke, mudrost i samopouzdanje koje dolazi s godinama. Ona je uzor prema kojem se ravnamo, u koji se ugledamo. Bilo da "krademo" njezine beauty kućne rituale poput maske od krastavaca za lice, kopiramo omiljene recepte iz djetinstva, posuđujemo stil iz mladenačkih dana.

7. Podsjeća nas koliko smo vrijedni te da slijedimo svoje snove
Stalno nas podsjeća kako nikada nismo stari za ljubav, koliko smo predivni te koliko trebamo držati do sebe i ne dopustiti drugima da nas gaze. Uče nas da si nekad, bez obzira na posljedice, trebamo priuštiti sitna zadovoljstva, skupu haljinu koja će malo uzdrmati budžet, ali će nas učiniti neopisivo sretnima. Odlazak za vikend u wellnees-oazu koja će nam pružiti tako neophodni bijeg od obveza i stavrnosti.

I na kraju, čak i u trenucima kada mi odustanemo od sebe, majka nikada neće.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju