Torta od sira, popularni cheesecake, za mnoge je desert iz snova. Ovu slasticu lako možemo napraviti i sami, ali samo jedan pogrešan potez može je upropastiti, odnosno učiniti manje ukusnom. Dobra je vijest da se sedam najčešćih grešaka koje nam se događaju kad radimo tortu od sira lako mogu izbjeći

1. Koristite kremasti sir koji nije sobne temperature
Kremasti sir mora biti sobne temperature jer ćete u suprotnom umjesto kremaste, glatke smjese dobiti smjesu koja je teksturom sličnija zrnatom siru.

Kremasti sir neka odstoji barem dva sata na sobnoj temperaturi prije pravljenja torte. Za izradu torte od sira uvijek si uzmite dovoljno vremena jer računajte s tim da vani mora odstajati sat vremena i najmanje dva sata u hladnjaku (ili preko noći).

Svježe napravljena torta mora odstajati u hladnjaku, ali njen neodoljivi okus do potpunog će izražaja doći ako prije posluživanja odstoji pola sata na sobnoj temperaturi

2. Pretjerujete s jajima
Jaja daju cheesecakeu posebno glatku i bogatu teksturu, ali s njima treba umjereno. Stavite li previše jaja površina torte može vam popucati. U mnoge torte od sira stavljaju se dva velika jaja, ali najbolje je da se strogo držite recepta.

3. Ne koristite dobar kalup
Koristite li kalup čiji se gornji i donji dio mogu razdvojiti postoji opasnost da će smjesa iscuriti kroz kalup dok se torta peče. Ne samo da će vam desert biti uništen već ćete morati čistiti i pećnicu.

Niste li sigurni propušta li kalup nalijte u njega vodu kako biste provjerili prije nego ga upotrijebite. Za dodatnu mjeru sigurnosti omotajte kalup debljim slojem aluminijske folije.

4. Tortu pečete predugo
Tortu od sira iz pećnice trebate izvaditi dok je sredina još malčice mekana. Ako se sredina previše stisne vjerojatno će pucati i mrviti se. Da je torta spremna za vađenje znat ćete i po tome jer je fila dobila tek blagu blijedu boju (ne smije biti zlatno smeđa) i da je rub torte mrvicu napuhnut. Kako napreduje torta počnite provjeravati 10 do 15 minuta prije nego preporučeno vrijeme pečenja istekne.

5. Tortu pečete prekratko
Često se dogodi i da tortu iz pećnice izvadimo prerano. Kad je pečenje pri kraju ugasite pećnicu, otvorite vrata pećnice, ali ostavite tortu da još odstoji unutra. Izvadite je kada je kalup dovoljno hladan da možete njime rukovati, zatim maknite gornji dio kalupa te ostavite tortu da se potpuno ohladi prije nego je stavite u hladnjak.

6. Jedete potpuno hladnu tortu
Svježe napravljena torta mora odstajati u hladnjaku, ali njen neodoljivi okus do potpunog će izražaja doći ako je prije posluživanja ostavite da barem 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.

7. Krivo režete šnite torte
Kako bi komadi torte bili izrezani što preciznije i urednije umočite nož u vruću vodu te ga obrišite prije svakog reza. To je dodatan posao, ali vrijedan torte od sira koja izgleda dobro koliko je i ukusna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju