Lijepo uzgojeno začinsko bilje ponos je svake ljubiteljice kuhanja i jela pripravljena s biljem koje ste sami uzgojili posebno su fina. No čitav trud oko njegova uzgoja može pasti u vodu ako vam se dogodi i jedna od idućih sedam grešaka. Izbjegavajte ih i na vašem začinskom bilju svi će vam pozavidjeti

1. 'Utapate' bilje
Biljke vole vodu, ali ne žele plivati u njoj pa vodite računa o tome da u lončićama nikada nije previše vode. Bilje sadite u posude koje na dnu imaju rupu kroz koju će suvišna voda, koju biljka ne može upiti, iscuriti. Dno posude osigurajte tanjurićem kako voda ne bi curila po podu i stvorila nered.

2. Ne orezujete bilje
Uklonite uvenulo cvijeće kako biste pospješili cvatnju i podrezujte biljku redovito kako bi uvijek bila dotjerana. Ovisno o kojem začinskom bilju se radi ovisi i koliko često ga treba orezivati. Bosiljak, na primjer, treba puno orezivati, dok je peršinu potrebno vrlo malo orezivanja.

Bosiljak treba puno orezivati, dok je peršinu potrebno vrlo malo orezivanja, ali puno vlage. Vlasac se pak ne smije previše gnojiti

3. Ne hranite dovoljno zemlju
Nemojte se oslanjati na zemlju u posudi u kojoj ste kupili biljku i misliti da ona sadrži sve potrebne hranjive tvari. Jednom tjedno biljku nahranite tekućim gnojivom ili organskom ribljom emulzijom. Ta sredstva stavite u zemlju i onda kad radite kompost.

4. Kupili ste prezahtjevnu biljku
Uzgajanje bilja iz sjemenja nije lak posao naročito ako ste početnik u vrtlarstvu. U tom slučaju najbolje je da nabavite biljku koja se lakše uzgaja pa tijekom vremena prelazite na one zahtjevnije.

5. Ne istražujete bilje koje imate

Svaka biljka zahtijeva određeni tretman. Primjerice, peršinu je potrebno puno vlage, dok se vlasac ne bi smio previše gnojiti.

>> Izaberite cvijeće: 5 balkonskih ljepotica koje (ne)vole sunce

6. Ne dajete biljkama dovoljno svjetla
Ako se biljka nalazi na mjestu na kojem ne dobiva danje svijetlo barem četiri sata dnevno, savjet je da je premjestite. Također, ovisno o tome koliko svijetla općenito dopire u vaš dom trebate izabrati i bilje koje ćete saditi.

7. Ne zalijevate bilje pravilno
Neko općenito pravilo je da se začinsko bilje zalijeva rjeđe, ali temeljitije i samo onda kad je zemlja suha. Je li zemlja dovoljno suha provjerite tako da prst zarite u zemlju i ako je suha do drugog zgloba vrijeme je za zalijevanje. Kako ćete znati jeste li bilju dali dovoljno vode? Zalijevajte ga dok voda ne procuri kroz rupice na dnu lončića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju