Kosu bojimo kako bismo prikrili sijede, našoj boji dali nijansu tamniji ili svjetliji ton ili kako bi se potpuno odmaknuli od prirodne boje. No bez obzira na razloge svi želimo da naša nova boja traje što dulje. Kako bi u tome uspjeli otkrivamo vam kojih 7 grešaka uglavnom radimo s obojanom kosom

1. Pranje dan nakon bojenja
'Ovo je možda jedna od najčešćih grešaka koje žene rade s obojanom kosom', kaže Eva Scrivo hairstylist iz New Yorka, dodajući kako bi nakon bojenja kose trebalo sačekati bar 72 sata prije ponovnog šamponiranja i pranja. Naime, potrebno je tri dana kako bi se kutikule potpuno zatvorile i 'zarobile' molekule boje, koje će onda dulje trajati.

2. Prečesto pranje kose
Najveći neprijatelj bojane kose je voda, kažu stručnjaci za bojanje. Svakako bi trebalo izbjegavati svakodnevno pranje, a ukoliko vam se kosa previše masti alternativa koja može odgoditi pranje vodom je suho pranje. Osim toga trebalo bi izbjegavati namakanje kose u vodi. Naime, iako je nakon ispiranja kose gušt ispod toplog tuša ostati još nekoliko minuta, treba imati na umu da na taj način brže 'ispirete' boju.

Iako bi svi htjeli da boja na našoj kosi traje što dulje vjerojatno svi činimo neke od uobičajenih grešaka prilikom svakodnevnog tretiranja kose

3. Ispiranje s prevrućom vodom
Kada perete kosu koristite mlaku ili još bolje, ukoliko možete, gotovo hladnu vodu. Topla voda ljušti gornje slojeve dlake i to je jedan od glavnih razloga zašto boja blijedi. Što je voda toplija to će brže boja izblijedjeti.

4. Pogrešan regenerator za kosu

Kako bi očuvali boju, najbolje bi bilo koristiti regenerator namijenjen za bojanu kosu koji ima specifičnu formulu koja štiti boju. On stvara zaštitnu branu i sprečava ispiranje boje. Osim toga važno je i nakon svakog pranja na kosu nanijeti regenerator pa čak i ako imate tanku kosu.

5. Pregrubo trljanje ručnikom
Boja može izblijedjeti, a vrhovi izgledati suhi ukoliko kosu prejako trljate ručnikom. Umjesto toga kosu lagano stišćite ručnikom kako bi upio vodu i potom nastojite je sušiti što duže na zraku.

6. Pretjerana upotreba pegle za ravnanje, kovrčanje i fena
Bojana kosa osjetljivija je na vrućinu. Kako bismo je očuvali zdravom i sjajnom najbolje bi bilo smanjiti upotrebu raznih pomagala za stiliziranje. Osim toga kada ih koristite svakako bi bilo dobro nanijeti sredstvo za zaštitu od topline, prije tretiranja kose.

7. Neravnomjerno ponovno bojanje
Kada je vrijeme za ponovno bojanje izrasta i sijedih nerijetko ćemo kod kuće obaviti 'brzinsko' bojanje koje zbog nespretnosti svi znamo obaviti neravnomjerno. Kako bi kosu obojili ravnomjerno potrebno je prvo boju nanijeti na korijen kose. Nakon što boja odstoji nagnite se nad kadu, na glavu dodajte malo tople vode, te kružnim pokretima kao da šamponirate boju prstima rasporedite po cijeloj dužini sve do vrhova. Cijeli postupak bi trebao trajati oko dvije minute, sasvim dovoljno za završni sjaj.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju