Jeste li znali da prosječna osoba do 50. rođendana prehoda više od 100 tisuća kilometara? Neudobne cipele definitivno bi trebali izbjegavati u širokom luku i na dulja vremenska razdobolja. Otkrijte što još ne bi trebali raditi ako želite imati zdrava stopala


1. Volite trčati i vježbati bosonogi

Trend bosonogog trčanja (po npr. plaži) ili u tenisicama s minimalnom petom i potporom mogao bi naštetiti osobama kojima je ona potrebna jer vježbaju cijeli život u sportskoj obući koja je anatomski prilagođena tim naporima.

U stopalima se krije 38 različitih mišića, koji čine otprilike četvrtinu svih mišića u ljudskom tijelu. Ako ih ne vježbate redovito i na pravilan način, neka vas ne iznenade bolovi u ovom predjelu tijela. Odgovarajuća obuća iznimno je važna ako patite od spuštenih stopala.

2. Izbjegavate nošenje čarapa
Nosite li zatvorene cipele na golo stopalo velika je vjerojatnost da ćete imati problema s gljivicama. Gljivice, naime, obožavaju vlažna i tamna mjesta poput jesenskih gležnjača i čizmica. Uz to se rado zadržavaju na takvim mjestima, pa se ako preferirate stopalo bez čarapa izlažete se neprestanoj opasnosti od 'zaraze'.

Izbjegnite spomenute opasnosti i stalno nosite čarape – po mogućnosti one od prirodnih materijala.

3. Obožavate nositi štikle
Povremeno nošenje visokih potpetica neće naškoditi zdravlju vaših stopala – no ako ih nosite cijeli dan i svaki dan pripremite se na probleme. Najveći broj problema odnosit će se na prste koji su stalno izloženi pritisku vaše težine, pa nerijetko zahtijevaju i pomoć ortopedskih kirurga.

Nošenje odgovarajuće obuće i redovita zamjena tenisica rješava pola problema sa zdravljem stopala.

4. Zaboravljate na redovitu zamjenu tenisica
Mislite da udoban i iznošen par tenisica zlata vrijedi? Razmislite malo bolje. Nakon nekog vremena potplate na tenisicama se izlizuju, model se širi i gubi svoju funkciju odgovarajuće stabilizacije zglobova pod pritiskom vježbe i tijela.

Tenisice bi trebali zamijeniti novim parom nakon četiri do šest mjeseci, ovisno o kvaliteti samog modela i vježbama koje izvodite.

5. Nestrpljivi ste
Jeste li vi osoba koja želi postići mnogo toga u kratkom vremenu? Ako se prihvatite zahtjevnog sporta poput trčanja, ta bi vam karakteristika mogla otežati život, odnosno izazvati ozlijede zglobova i stopala.

Najbolje je potražiti pomoć stručnjaka prije nego što se upustite u bilo kakav tip intenzivnog vježbanja ili treniranja kako bi saznali sve zdravstvene zamke.

6. Ne skidate se iz japanki
Japanke su opasan komad obuće. Da, dobro ste pročitali – opasan. Na plaži ih rado nosimo jer omogućavaju brzo obuvanje i skidanje, no često nošenje moglo bi izazvati značajne ozlijede stopala i prstiju.

S obzirom da ne pružaju nikakvu potporu vašim zglobovima, a stopala sputavaju s tek malo plastike ili kože izlažu vas realnoj opasnosti od posklizavanja i padanja.

7. Živite u balerinkama
Ni pretjerano nošenje balerinki nije dobro za vaše noge, osobito ako patite od spuštenih stopala. Ravna potplata bez anatomskog uloška ne pruža vam potporu koju vaše stopalo treba, pa nošenje ovakve obuće dovodi do boli u peti i središnjem mekanom dijelu s donje strane stopala.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju