"Oni dani u mjesecu" za većinu su žena problematični. Osim grčeva i nadutosti u tijelu se događa čitav niz promjena koje možda niti ne povezujete s menstruacijom

1. PROMJENE U BOJI GLASA
Nedavne studije potvrdile su da kod žena koje ne koriste hormonalnu kontracepciju za vrijeme menstruacije dolazi do promjene u boji glasa. Možda ste primijetili da vam glas zvuči nekako dublje? Razlog leži u promjenama seksualnih hormona do kojih dolazi u to vrijeme ciklusa.

Ženama se događa da su za vrijeme menstruacije sklonije nezgodama. Zbog umora, ali i zadržavanja tekućine u tijelu

Neke žene, kao i npr. profesionalne pjevačice, teže dosežu visoke tonove u određenim danima ciklusa. I te promjene su sasvim normalne, objasnila je autorica studije Irena Pavela Banai sa Sveučilišta u Zadru.

2. BOLNA USNA ŠUPLJINA I VILICA
Hormonalne promjene koje se za vrijeme menstruacije događaju u tijelu mogu prouzročiti upale desni i preosjetljivost zuba.

A bol se može proširiti i na čeljust. Iako se do sada nije provelo puno studija o toj temi, žene koje pate od poremećaja temporomandibularnog zgloba (povezuje donju čeljust s kostima lubanje) ističu kako su bolovi u čeljusti jači za vrijeme menstruacije.

3. NULTI STUPANJ TOLERANCIJE NA BOL
Jeste li se ikada pitale zašto ne možete podnijeti grčeve ili ste posebno osjetljive na glavobolje i migrene? Zbog menstrualnog ciklusa. U "onim" danima u mjesecu žene teško toleriraju bol, a to se posebno odnosi na one koje pate od migrena. Menstrucija ih čini jednostavno nepodnošljivima.

4. SKLONOST NEZGODAMA
Ako za vrijeme menstruacija niste oličenje otmjenosti, ne brinite. Ženama se događa da postanu sklonije nezgodama. To se događa zbog umora, ali i zadržavanja tekućine u tijelu koja na kraju utječe na mozak, odnosno centar za ravnotežu.

5. ISPREKIDAN SAN
Kvaliteta sna poprilično je narušena za vrijeme menstruacije. Za to su krivi grčevi, glavobolje, nesanica, mučnine i promjene raspoloženja kojima smo u tim danima izloženi.

Prema nekim američkim istraživanjima, oko 23 posto žena ima problema sa spavanjem tjedan dana prije menstruacije, dok njih 30 posto ne spava dobro za vrijeme menstruacije.

Iako su promjene u menstrualnom ciklusu normalna pojava, određene simptome ipak ne biste smjele ignorirati


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju