Dok neke bebe zaspu u autosjedalici već dok palite motor, neke od samog pogleda na autosjedalicu briznu u plač. Bez obzira na to koliko dijete ne voljelo sjedalicu ne smijete njihovu sigurnost stavljati na kocku. Držanje u naručju ne pruža nikakvu zaštitu, baš kao i neispravno postavljanje i vezanje djece u autosjedalici. Zato vam donosimo savjete kako bi izbjegli greške prilikom vožnje djece u autosjedalicama

1. Potražite pomoć educiranih prodavača
Istraživanja pokazuju kako se rizik od ozbiljnih ozljeda smanjuje za 71% kada je dijete propisno smješteno i vezano u autosjedalici. Prilikom kupnje autosjedalice u trgovini uvijek potražite pomoć educiranog osoblja koje zna kako pravilno postaviti sjedalicu u vaš automobil. Važno je da možete autosjedalicu dobro učvrstiti, stoga je nastojte isprobati prije nego je kupite.

Ispravno postavljanje autosjedalice jednako je važno kao i pravilno smještanje vašeg djeteta u nju. U slučaju da vaš prodavač ne zna kako ispravno postaviti autosjedalicu, uvijek imate upute koje dolaze sa svakom autosjedalicom koje će vam detaljno objasniti svaku radnju koju trebate poduzet prilikom instaliranja.

Sigurnost djeteta nikad ne smijete stavljati na kocku. Prilikom vožnje dijete uvijek i bez iznimke mora biti vezano u autosjedalici

2. Primjerena sjedalica
Najvažniji faktori na koje morate obratiti pozornost prilikom smještanja djeteta u autosjedalicu su njihova težina, visina i dob. Preporuka je dijete što dulje voziti u autosjedalici niže grupe, sve dok tu autosjedalicu ne preraste po težini ili visini. Za sigurnost je važnija visina od težine djeteta.

Uz to, važno je da sjedalica ima certifikat ECE koji dokazuje kako ta sjedalica zadovoljava sve propisane standarde. Važno je da sjedalica ima i atest kako bi bili sigurni da će djetetu pružiti zaštitu u slučaju sudara. Na autosjedalici potražite narančastu naljepnicu s oznakom ECE R44.

Dijete bi u pravilu uvijek trebali prevoziti u autosjedalici koja odgovara stupnju njegova razvoja, odnosno, prema kriteriju težine postoje osnovne grupe autosjedalica.

Autosjedalice za novorođenčad i jako malu djecu:
Grupa 0: za djecu tjelesne težine do 10 kg
Grupa 0+: proširenje grupe 0 - za djecu tjelesne težine do 13 kg

Autosjedalice za malu djecu
Grupa I: za djecu tjelesne težine od 9 do 18 kg

Autosjedalice za veću djecu:
Grupa II: za djecu tjelesne težine od 15 do 25 kg
Grupa III: za djecu tjelesne težine od 22 do 36 kg

Osim njih, postoje i kombinirane autosjedalice grupe 0/1 i grupe I, II I III. Za sve vrste autosjedalica glavni kriterij je težina djeteta.

Važno je da autosjedalica ima atest i certifikat ECE koji dokazuje kako ta sjedalica zadovoljava sve propisane standarde

3. Pravilno vezanje
Vi možda možete skakati gore dolje po brojnim neravninama koje se nalaze na cesti dok vozite, ali zlato ne mora i vaše dijete. Ako se dijete migolji, onda nije sigurno.

Samo ako su pojasevi autosjedalice provučeni kroz ispravne rupe, autosjedalica može pružiti optimalnu zaštitu. Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjeru suprotnom smjeru vožnje, pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih proreza koje su u razini ili malo niže ispod razine ramena djeteta.

Kod autosjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih proreza koji su u razini ili malo iznad razine ramena djeteta.

4. Redovito provjeravanje
Pobrinite se da svakih nekoliko tjedana provjeravate autosjedalicu kako bi provjerili treba li je možda još malo stegnuti i dodatno pričvrstiti. Na naslonu autosjedalice obično se nalaze tri reda sa po dva proreza iz kojih izlaze pojasevi autosjedalice. Oni prate rast djeteta pa je pojaseve autosjedalice potrebno s vremena na vrijeme premještati na viši nivo.

Između trake pojasa i bebine ključne kosti, odnosno prsnog koša kod male djece, ne smije biti više prostora od debljine jednog prsta

5. Pravilo jednog prsta
Kako bi dijete bilo što sigurnije prilikom sudara i izbjeglo proklizavanje iz autosjedalice trake pojasa autosjedalice trebaju biti dovoljno zategnute. Između trake pojasa i bebine ključne kosti ili prsnog koša kod male djece, ne smije biti više prostora od debljine jednog prsta. Uvijek provjerite je li kopča pravilno zakopčana.

6. Izaberite sjedalicu s dva gumba na kopči
Djeca su gipka, često se migolje i jako su snalažljiva te zato sigurno ne želite da sami otkopčaju autosjedalicu. Izaberite sjedalicu s dva gumba na glavnoj kopči jer ih je tako puno teže otkopčati.

7. Obratite pozornost na tkaninu
Odaberite autosjedalicu s tkaninom koju je lako čistiti. Uz to, tamniji uzorci i tkanina mogu bolje sakriti mrlje. Djeca često jedu i piju u svojim autosjedalicama stoga sigurno želite izabrati onu koju je lako održavati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju