Od prve vožnje kući iz bolnice bit će vam potrebna autosjedalica kako bi vaša beba bila sigurna i zaštićena dok je u pokretu. Potraga za njom možda nije zabavna kao kupovanje zgodne opreme za dječju sobu ili dražesne odjeće. No vrijedi uložiti dodatno vrijeme u istraživanje, jer ona ima ključnu ulogu u zaštiti vašeg mališanaZAKON
Stvari su se značajno promijenile otkada smo mi bili djeca i putovali nevezani u roditeljskom krilu. Prema novom zakonu, sva djeca do 12 godina moraju se prevoziti u autosjedalici koja odgovara stupnju njihova tjelesnog razvoja. Za novorođenče su prikladni modeli koji se postavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje, grupe 0/0+ (prikladni od rođenja do težine od 13 kg - obično između 12 i 15 mjeseci) ili kombinirane sjedalice grupe 0/1 koje se mogu koristiti do četvrte godine.

SUSTAVI ZA PUTOVANJA I DJEČJE NOSILJKE
Suvremene sjedalice iz grupe 0/0+ mudro su višenamjenski osmišljene tako da izvan automobila mogu poslužiti kao nosiljke za bebu – to je sjajno kada jurite liječniku ili ste kod prijateljice i potrebno vam je mjesto na kojem beba može sjediti. Mnoge se također mogu pričvrstiti na odgovarajuća kolica i postati 'sustav za putovanja', što vam omogućuje da bebu selite s kotača na kotače uz neznatna ometanja.
Takva je uporaba autosjedalica nesumnjivo praktična, no imajte na umu da malo njih omogućuje najbolji ležeći položaj za razvoj bebine kralježnice i disanje. Zbog toga stručnjaci savjetuju da bebin boravak u autosjedalici ograničite na otprilike dva sata u komadu. Kao zamjenu, razmislite o jednoj od novih vrsta dječjih nosiljki u kojima beba leži ravno.

KOMBINIRANE AUTOSJEDALICE
Kombinirane sjedalice iz grupe 0/1 veće su i masivnije od modela iz grupe 0/0+ i ne mogu se koristiti kao nosiljke izvan automobila ili na sustavu za putovanja. No traju duže jer pokrivaju faze 0 i 1. U početku se stavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje, a poslije se pretvaraju u sjedalicu koja gleda prema naprijed za djecu do četvrte godine života, tako da mogu biti vrlo isplative.

NEMOJTE PRERANO PRIJEĆI NA VEĆU SJEDALICU
Nemojte se žuriti s prelaskom na autosjedalicu grupe 1 – beba bi možda bila sretnija da gleda prema naprijed, no istraživanja su pokazala da je sigurnija okrenuta prema natrag sve dok je težinom unutar granica grupe 0+. Prilikom odlučivanja je li vrijeme da prijeđete na veću sjedalicu, u obzir morate uzimati bebinu težinu, a ne dob.

VAŽNOST PRAVILNOG POSTAVLJANJA
Možete imati najnoviju i najbolju autosjedalicu, no ako ona nije pravilno učvršćena, vaša beba neće biti zaštićena u slučaju sudara. Provjerite odgovara li sjedalica koju kupujete vašem automobilu (nisu sve kompatibilne sa svim vozilima) i budite sigurni da ste je dobro postavili tamo gdje nema zračnog jastuka.

NEMOJTE KUPOVATI RABLJENE
Rabljena autosjedalica možda je već bila u sudaru, što je možda utjecalo na njenu sigurnosnu funkciju za buduću uporabu, stoga je preporučljivo kupiti novu.

>> VIDEO: Koristite li ispravno autosjedalicu?

NA ŠTO MORATE PRIPAZITI PRIJE KUPNJE...

• Presvlaka Mora se moći lako skinuti radi pranja. Ako se presvlaka ne može prati, mora je se barem moći očistiti vlažnim maramicama.
• Kopča Morala bi se moći prilagođavati bez većih teškoća, čak i uz bebu koja vrišti u sjedalici. Praktični su modeli gdje se remenje može stegnuti samo jednim potezom.
• Remenje Načini vezanja vrlo su različiti. Neki su izluđujuće zamršeni i 'prtljavi', stoga isprobajte prije nego kupite.
• Jastuk za podupiranje glave koji se može ukloniti Podupire lelujavu bebinu glavicu.
• Jastuk za umetanje Čini sjedalicu udobnijom za malu bebu.
• Ručica za nošenje Udobna ručka vrlo je važna ako planirate sjedalicu koristiti kao nosiljku.
• Zaštita od bočnog udarca Čvrste, duboke stranice zaštita su u slučaju bočnog sudara.
• Oblikovano dno Omogućuje da autosjedalicu koristite kao stolicu za ljuljanje izvan automobila.
• Mehanizam za učvršćivanje Autosjedalice se u vozilu pričvršćuju sigurnosnim remenom za odrasle ili sustavom ISOFIX. Oba načina mogu imati bazu koja ostaje u automobilu, tako da stavljanje i skidanje sjedalice bude lakše.
• Sustav za putovanje Ako sjedalica čini sustav za putovanje s određenim kolicima, provjerite jesu li vam potrebni posebni spojevi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju