Bolne grudi nelagodan je osjećaj s kojim se susreću mnoge žene, naročito u periodu PMS-a. No osim hormonalne promjene koja prethodi menstruaciji postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu boljeti. Doznajte sedam najčešćih razloga i kako si možete pomoći da umanjite ili uklonite bol

1. U PMS-u ste
Najčešći uzrok boli u grudima je hormonalna promjena koja se događa kada uđete u PMS, odnosno nekoliko dana prije i na prvi dan menstruacije. Naticanje i osjetljivost grudi 'odgovor' je na promjene u razini hormona estrogena, a bol nestaje s krajem menstruacije. Pilule za sprečavanje začeća mogu izostaviti bol s obzirom da sprečavaju ovulaciju i održavaju razinu estrogena stabilnom, kao i nadomjesci ulja jaglaca.

2. Pretjerujete s tjelovježbom
Možda ste napravili više sklekova nego inače ili počeli žešće dizati utege. Može vam se činiti kao da vas nakon toga bole grudi, ali taj nelagodan osjećaj zapravo dolazi od mišića ispod grudiju, znanih kao pektoralni mišići, smještenih odmah ispod tkiva grudiju. Njihovo stiskanje i opuštanje uzrok je ove osjetljivosti. Olakšajte si toplim oblozima i sredstvom za olakšavanje boli.

3. Nešto ste istegnuli

Ako ste podizali namještaj ili nosili teške vrećice može se dogoditi da ste istegnuli pektoralni mišić pa vas i u tom slučaju ne bole grudi nego mišić koji se nalazi odmah ispod njih. I u ovom slučaju odagnajte bol na isti način kao i da ste pretjerali s tjelovježbom.

Nosite li preuski grudnjak ili onaj s premalim košaricama, žica grudnjaka može pritiskati grudi. Nosite li takav grudnjak cijeli dan bol je neizbježna

4. Grudnjak vam ne stoji dobro
Nosite li preuski grudnjak ili onaj s premalim košaricama žica grudnjaka može pritiskati grudi. Nosite li takav grudnjak cijeli dan bol u grudima gotovo je pa neizbježna. Ako vam pak grudnjak ne pridržava dovoljno grudi, stalno pomicanje grudi tijekom dana može ih učiniti posebno osjetljivima.

5. Kad vježbate grudi nemaju dobru potporu
Od velike je važnosti da grudi imaju dobru potporu dok vježbate kako ne bi 'poskakivale' što može rastegnuti tkivo grudiju, naročito ako imate velike grudi. Nedavna studija pokazala je da svaka treća trkačica maratona osjeća bol u prsima. Stoga tijekom tjelovježbe obavezno nosite odgovarajući sportski grudnjak iz kojeg vam ništa neće 'ispadati' i koji će vam biti udoban.

6. Imate kvržice u tkivu grudi
Ako je tkivo vaših prsa kvržičaste teksture (stručno zvano fibrocistično grudno tkivo) vjerojatno ste vrlo dobro upoznati s povezanošću osjetljivih grudi i menstrualnog ciklusa. To nejednako grudno tkivo čine benigne ciste pune tekućine osjetljivije na hormonalne promjene.

7. Pijete previše kave
Istraživanja su pokazala da izbjegavanje kofeina može smanjiti osjećaj bolnih grudi naročito kod žena s fibrocističnim grudnim tkivom. Ako su vam grudi pune kvržica i pijete tri šalice kave dnevno pitajte liječnika biste li trebali smanjiti dozu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju