Tjestenina je jedna od najviše konzumiranih namirnica na svijetu. Zavolimo je još u djetinjstvu jer zna se da i dijete najizbirljivije po pitanju hrane voli jesti tjesteninu. Kako bismo još više uživali u ovoj planetarno obožavanoj hrani napravljenoj od rezanog svježeg ili sušenog tijesta dobro je znati koja je vrsta tjestenine najbolja za nas. U našem vodiču doznajte kako izabrati najzdraviju tjesteninu

1. TJESTENINA OD CJELOVITOG ZRNJA
Od čega je napravljena: Poput bijele tjestenine, napravljena je od visokoproteinske tvrde pšenice. Ali za razliku od bijele, tjestenina od cjelovitog zrnja, kako joj i naziv kaže, sadrži cijela zrna uključujući i hranjive mekinje i klice bogate vlaknima.
Tko bi je trebao jesti: Ako nemate intoleranciju na pšenicu, uvijek se preporuča konzumirati ovu vrstu tjestenine, a ne bijelu jer sadrži puno više vlakana i bjelančevina te nije napravljena od rafiniranog zrna.
Dobro je znati: Nisu sve tjestenine od cjelovitog zrnja iste. Ako vam jedna vrsta pada preteško na želudac ili se previše mrvi, probajte drugu vrstu.

Tjestenina od pira dobar je izbor za osobe s probavnim smetnjama koje nisu povezane s glutenom ili za one koje žele tjesteninu bogatijeg okusa

2. TJESTENINA S VISOKIM UDJELOM VLAKANA
Od čega je napravljena: Poput bijele, tjestenina s visokim udjelom vlakana najčešće je napravljena od rafiniranog tvrdog zrnja. Međutim ova tjestenina sadrži vlakna koja su joj vraćena nakon obrade zbog čega je hranjivija i izdašnija.
Tko bi je trebao jesti: Želite li malo zdraviju varijantu bijele tjestenine izaberite onu s visokim udjelom vlakana.
Dobro je znati: Tjestenina na čijoj etiketi piše visoki udio vlakana treba sadržavati najmanje 20 posto udjela preporučenog dnevnog unosa vlakana.

3. TJESTENINA OD VIŠE VRSTA ZRNJA
Od čega je napravljena: Ova tjestenina sadrži više vrsta zrnja, ali to ne znači da su sva zrna cjelovita. Obično sadrži kombinaciju pšenice i drugih zrna poput ječma i/ili brašna od suhih mahunarki poput leće ili od sjemenki poput sjemenki lana. Ova tjestenina može sadržavati i zrnje koje ne sadrži gluten poput riže, kvinoje i amaranta.
Tko bi je trebao jesti: Ako niste fan orašastijeg okusa i žilavije teksture tjestenine od cjelovitog zrnja, ali ipak želite jesti zdravu tjesteninu onda je ovo izbor za vas.
Dobro je znati: Izaberite tjesteninu čiji su svi sastojci od cjelovitog zrnja (brašno od cjelovitog zrnja, smeđa riža od cjelovitog zrnja i slično).

>> Intolerancija na gluten: 6 simptoma koje ne smijete ignorirati

4. RIŽINA TJESTENINA

Od čega je napravljena: Od brašna od smeđa riže ili od brašna od bijele riže.
Tko bi je trebao jesti: Osobe s intolerancijom na gluten i osobe osjetljivog želuca jer riža povoljno utječe na probavne smetnje.
Dobro je znati: Rižina tjestenina upija više vode od drugih bezglutenskih tjestenina, a zbog mekanije teksture može se lako pretvoriti u kašu kuhate li je predugo. Počnite je provjeravati nekoliko minuta prije predviđenog kraja kuhanja napisanog na pakiranju. Ako ste u mogućnosti radije izaberite tjesteninu od brašna od smeđe riže jer ima više vlakana i bjelančevina.

Tjestenini od cjelovitog zrnja, za razliku od bijele tjestenine, u obradi nisu oduzeti hranjivi sastojci poput mekinja i klica bogatih vlaknima

5. TJESTENINA OD PIRA
Od čega je napravljena: Većinom od pira od cjelovitog zrnja, drevne varijante žita koja se lakše probavlja od suvremene pšenice. Dakle, uvijek radije izaberite varijantu od cjelovitog, a ne rafiniranog pira.
Tko bi je trebao jesti: Osobe s probavnim smetnjama koje nisu povezane s glutenom ili one koje jednostavno žele tjesteninu orašastijeg, bogatijeg okusa.
Dobro je znati: Pir spada među alternativna zrnja, ali sadrži gluten.

6. TJESTENINA OD HELJDE
Od čega napravljena: Neke tjestenine od heljde napravljene su od 100 posto heljde što znači da ne sadrže gluten, dok je drugima dodano pšenično brašno koje sadrži gluten.
Tko bi je trebao jesti: Tjestenina od heljde ima okus nalik prepečenom tostu zbog čega je odličan izbor za pripremu azijskih jela, onih u woku, juha i salata. Pravi je izbor i za one koji ne smiju jesti gluten i za one koji smiju.
Dobro je znati: Poput rižine, i ova tjestenina može se vrlo brzo raskuhati. Počnite je provjeravati 3 do 4 minute nakon početka kuhanja bez obzira na upute na pakiranju.

7. TJESTENINA S DODANIM OKUSOM (POPUT ŠPINATA ILI RAJČICE)

Od čega je napravljena: Mali udio povrća dodan je ovoj bijeloj ili tjestenini od cjelovitog zrnja kako bi se dobila boja, ali nedovoljno da bi predstavljalo razliku kad gledamo hranjiva svojstva.
Tko bi je trebao jesti: Ako dobro podnosite gluten i privlači vas povrćasti okus tjestenine ovo je izbor za vas. Imate li mogućnosti izaberite varijantu od cjelovitog zrnja, no imajte na umu da vam ova tjestenina ne pruža obrok bogat povrćem.
Dobro je znati: Neke tjestenine s dodanim okusom sadrže boje za hranu kako bi ona bila življa. Stoga prije kupovine provjerite sastojke na etiketi.

 

A photo posted by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju