Koliko ste samo puta posegnuli za grickalicama na nekoj zabavi i pojeli ih bez razmišljanja ili naručili desert jer jednostavno izgleda tako dobro, a zapravo uopće nismo bili gladni? Postoji sedam različitih tipova gladi na koje možemo svjesno odgovoriti kada nas uhvati jedan od njih.


Jedemo zbog stresa ili samo zato što se osjećamo tužnima. Ponekad pojedemo nešto slatko samo da se nagradimo ili zato jer nam je ''vrijeme''. Trebali bismo osvijestiti naše prehrambene navike i svjesno odlučiti što ćemo i kada pojesti.

1. Gladne oči
Reagiramo na ono što vidimo, stoga će nam predivno prezentirano jelo uvijek biti privlačno. Kako bi zadovoljili glad, možemo počastiti svoje oči s hranom prije nego ju stavimo u usta. Ako našu večeru jedemo dok gledamo televiziju, odbacujemo priliku da cijenimo našu hranu u potpunosti. Upravo zato korisno je lijepo ukrasiti svoj tanjur i posvetiti mu svu svoju pažnju prije konzumacije hrane.

2. Gladan nos
Ono što u većini slučajeva mislimo o okusu povezano je s mirisom hrane. Naš osjet njuha osjetljiviji je nego osjet okusa. Kako bi zadovoljili njuh, pokušajte s vježbom mirisanja vaše hrane prije nego ju počnete jesti. Na taj čete način koncentrirano uživati u hrani i njezinoj aromi. Kada osjetite mirise koji vam se sviđaju (miris vanilije ili cimeta), dobro razmislite kakve emocije pobuđuju u vama.

3. Gladna usta
Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj obitelji. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra delicijom, u drugoj je sasvim neprihvatljivo.

4. Gladan trbuh
Kruljenje u želucu jasan nam je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora značiti da je našem tijelu potrebna hrana. Uglavnom je riječ o refleksnom osjećaju koji doživljavamo jer nam se tijelo naviklo jesti u to vrijeme. Iako ga tumačimo kao zadnji stupanj izgladnjelosti,  može biti i manifestacija anksioznosti i nervoze.

Postoji sedam različitih tipova gladi, a nakon što prepoznamo koji nas je u tom trenutku uhvatio na njega možemo učinkovito reagirati

Kad osjetite kruljenje, pokušajte ocijeniti koliko ste gladni. Počnite jesti samo ako stvarno trebate hranu.

5. Gladan duh
Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Bombardirani smo raznim dijetama i savjetima nutricionista, a unutarnji glas nam govori što bi trebali jesti, a što ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga što bi htjeli i što ne bi smjeli.

Smirite se i usredotočite na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvijestite signale koje nam šalje tijelo.

6. Gladno srce
Što i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žuditi za određenom hranom jer smo je znali jesti u djetinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam ulijeva utjehu.

Ponekad jedemo kako bi umanjili emocionalnu bol. Pokušajte dokučiti koje emocije osjećate prije nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako ih zadovoljiti. Nazovite prijatelja ili popijte šalicu čaja.

7. Prava glad
Prava glad je onaj tip gladi koja zahtijeva nadoknađivanje potrošene energije kroz konzumaciju hranjivih tvari potrebnih našem organizmu. Kada smo bili mali intuitivno smo znali kada smo gladni i za čime nam tijelo žudi, ali s vremenom smo izgubili tu ''sposobnost''. Ipak, moguće je osvijestit tu potrebu baš kao što smo znali to raditi u djetinjstvu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju