Pronaći savršeni par obuće nije nimalo lako. No, kada ga pronađete, onda biste taj par najradije nosili čitavo vrijeme. Iako to nije baš moguće jer je riječ o potrošnoj robi, postoje savjeti uz čiju pomoć obuća ipak može dulje potrajati

1. Uložite u drveni kalup za cipele
Kako cipele ne bi izgubile svoj oblik, posegnite za drvenim uloškom. Drveni kalup od cedrovine namijenite paru kvalitetnih kožnatih cipela, jer osim što će pomoći pri zadržavanju oblika i produljenju vijeka trajanja, takav kalup pomaže i pri otklanjanju pretjerane vlažnosti u obući.

2. Pošpricajte cipele od brušene kože s impregnacijskim sprejem

Uz nekoliko savjeta možete produljiti vijek trajanja svoje omiljene obuće

Najgora su moguća kombinaciju voda i obuća od brušene kože. Jedna kapljica kiše ili pahulja snijega dovoljna je da trajni trag ostane na cipeli. Jednom ili dvaput u sezoni našpricajte obuću s impregnacijskim sprejem, ali i dalje takav par cipela ne biste smjeli nositi po kiši ili snijegu.

3. Nabavite kapice za pete
Pronalazak savršenog i udobnog para cipela na petu ponekad zna trajati i godinama. Stoga kada pronađemo takav par koji možemo nositi bez problema, onda ćemo nam on uvijek biti prva opcija.

No, to znači da će se cipele, a pogotovo njihova peta, puno brže istrošiti. Tada je bitno da ih odnesete postolaru kako bi on stavio nove kapice na pete.

4. Stavite potplate na cipele
Isto tako, kada vidite da čitav potplat počinje izgledati istrošeno, posjetite postolara i tražite ga da vam stavi potplate na cipele. Važno je da na vrijeme reagirate kako biste trenutnu štetu umanjili, odnosno kako biste spriječili da se proširi i kako bi obuća puno dulje potrajala.

5. Rotirajte obuću
Iako se čini očitim, ovo je vrlo bitno. Svakodnevno nošenje istog para obuće nije dobra ideja jer ćete ga se puno brže morati riješiti. Kada nađemo par koji obožavamo, to može biti teško, ali je u pitanju vrlo bitan potez. Također, to će vas natjerati da budete kreativni i da izaberete neki drugi par obuće uz vaš outfit.

6. Riješite se neugodnih mirisa

Cipele mogu duže potrajati uz pomoć stavljanja potplata i kapica

Svatko od nas ima barem jedan par obuće koji je neugodna mirisa. Ali to ne bi trebao biti razlog da se tog para riješimo. Prvo isprobajte trikove protiv neugodnog mirisa cipela, a tek ako ni oni ne budu od pomoći te cipele i dalje imaju grozan miris, onda bi ipak bilo najbolje da ih bacite.

7. Koristite njegujuća sredstva za obuću
Kada su u pitanju kožne cipele, vrlo je važno pravilno brinuti o njima jer je riječ o posebnom i osjetljivom materijalu. Stoga ako želite produljiti životni vijek takvog para obuće, onda trebate koristiti kremu za cipele koja je stvorena za tu vrstu materijala i za tu svrhu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju