Premda se uglavnom usredotočujete na negativnosti – umor, mučnine i proširene vene – vaše trudno tijelo doista je čudesan stroj. Sposobni ste za mnogo više nego što ste ikada smatrali mogućim. Slavite stoga svoja divna, trudna tijela, jer stvoriti u sebi novi život čudesna je stvar

1. RASTE SNAGA MOZGA
Svi smo čuli za rastresenost koja prati trudnoću. No istraživanja su pokazala da se pronicavost i pamćenje budućih mama povećava, kao i oštrina osjetila vida i njuha. Razmislite o tome kako mnoge žene do kasne trudnoće rade puno radno vrijeme, vode kućanstvo i brinu se za stariju djecu.

Neurolozi koji su vodili istraživanje vjeruju da su trudnički hormoni, posebice oksitocin, odgovorni za poticanje mozga. A te promjene mogu biti stalne – jupi!

Premda se uglavnom usredotočujete na negativnosti – umor, mučnine i proširene vene – vaše trudno tijelo doista je čudesan stroj

2. BIT ĆETE U BOLJOJ FORMI NEGO IKADA...
Tijekom prvog tromjesečja volumen krvi naraste i do 60 posto kako bi u maternicu i do bebe stizalo dovoljno kisika i hranjivih tvari. Vaša pluća rade prekovremeno kako bi osigurala taj kisik, što poboljšava njihov kapacitet. Žene koje su bile aktivne prije trudnoće kažu da osjećaju da su u još boljoj formi.

Najbolje od svega, neki stručnjaci smatraju da ta superforma traje još osam mjeseci nakon porođaja – otuda i uspjeh novih mama atletičarka poput Paule Radcliffe, prvakinje u golfu Catrione Matthew i teniske zvijezde Kim Clijsters.

>> Trudnica iznad 35. godine: Vodič za sigurnu i bezbrižnu trudnoću

3. ...I FIZIČKI JAČE
Uz poplavu estrogena i progesterona, vaše trudno tijelo također luči i veliku količinu muških hormona, uključujući testosteron. Ti hormoni jačaju vaše mišiće. Dodajte tome činjenicu da naokolo nosite bebu koja raste, posteljicu i svu tu dodatnu tekućinu. Trudnoća je ustvari vježba za nošenje težine.

4. DOBIVATE BESPLATAN TRETMAN LJEPOTE
Povećane razine hormona, posebice estrogena, usporavaju lučenje ulja i zaustavljaju uobičajeni ciklus opadanja i rasta kose, tako da će vam kosa izgledati gušće i sjajnije nego ikada. Mnogim ženama ojačaju nokti, kosa im je bujnija, a koža se pročisti od akni, osobito od drugog tromjesečja.

>> YouTube senzacija: Čudo prirode zažeto u 2 minute

5. MOŽETE UTJECATI NA RASPOLOŽENJE SVOJE BEBE
Bebu možete usrećiti čak i prije nego što stigne na ovaj svijet. Smijući se, u krvotok otpuštate kemikalije sreće. One prolaze kroz posteljicu, pa beba također može uživati u njima i osjećati se mirno i opušteno.

6. VAŠA ĆE MATERNICA NA KRAJU BITI DO 500 PUTA VEĆA OD SVOJE NORMALNE VELIČINE

Prije trudnoće vaša je maternica veličine kruške. Četrdeset tjedana kasnije narast će do veličine lubenice.

7. MOGLE BISTE LAKŠE DOŽIVLJAVATI ORGAZME
Dodatna krv i hormoni koji kolaju vašim tijelom mogu uzrokovati oticanje genitalija i povećati njihovu osjetljivost, čineći buduće mame sklonijima seksualnom uzbuđenju. Štoviše, mnoge trudne žene kažu da su im orgazmi postali jači i češći. Vrijeme potrebno da se nakon vrhunca smirite može se dosta produžiti, posebice u zadnjem tromjesečju. Eto još jednog razloga da se opustite i uživate u svojoj trudnoći.


8. UŠTEDJET ĆETE NA RAČUNIMA ZA GRIJANJE...
... kao i na trudničkim kaputima i vestama. Temperatura tijela trudnice prirodno je viša zahvaljujući unutrašnjem sustavu grijanja od bebe, hormona, povećanog volumena krvi i metabolizma.

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju