Naranča je mnogima jedan od omiljenih citrusa. Njezino sočno meso je zdravo i osvježavajuće, a miris mazi sva osjetila. No kada ogulite omiljeno voće, ne bacajte koru. Donosimo 8 genijalnih stvari koje možete napraviti s korom od naranče

 

Napomena:
Narančinu koricu konzumirajte samo ako je naranča iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla)

1. Koricu naribajte ili narežite na kockice te svaki komadić stavite u posudicu za led, zalijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.

2. Napravite sredstvo za čišćenje. U staklenku ubacite kore od naranče i u potpunosti prelijte alkoholnim octom. Ostavite da odstoji dva tjedna te svako toliko protresite i dobili ste sredstvo protiv kamenca, za čišćenje hladnjaka, pećnice i odvoda.

Koricu naranče naribajte ili narežite na kockice te svaki komadić stavite u posudicu za led, zalijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.

3. Napravite piling za tijelo. U staklenci pomiješajte po pola šalice od morske soli i bademovog ulja te dodajte žličicu naribane korice naranče i limuna te spremite na suho i hladno mjesto. Prije tuširanja mješavinom istrljajte kožu.

4. Napravite začin u prahu. Koricu naranče očistite od bijelog dijela, poslažite na lim za pečenje i ostavite na toplom mjestu da se potpuno osuši (možete i u pećnici na 160 stupnjeva oko 3 sata).

Osušenu koru sameljite, spremite u staklenku i stavite u hladnjak. Naranče u prahu posipajte po desertu, jelu ili salati ili dodajte u čaj.

5. Očistite sudoper. U sudoper nasipajte malo soli. Koricom od naranče izribajte unutrašnjost sudopera te ga isperite toplom vodom.

6. Spriječite grudanje smeđeg šećera. Nekoliko komadića korice stavite u posudu sa šećerom te je dobro zatvorite.

7. Protiv neugodnog mirisa iz kante za smeće. Savaki puta iznova na dno vreće za smeće poslažite kore od naranče.

8. Napravite mirisnu svijeću za osvježenje prostora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju