Porod je izrazito iscrpljujuće iskustvo i nakon njega je ženama potrebno dosta vremena za oporavak. On bi trebao uključivati i posebni jelovnik koji će im pomoći da vrate snagu. Donosimo vam popis osam namirnica koje bi mlade mame trebale jesti kako bi one i njihove bebe bile zdrave

1. Borovnice
Bogate su antioksidansima i zahvaljujući tome učinkovite u eliminaciji slobodnih radikala u tijelu. Sadrže esencijalne vitamine, minerale i malu dozu ugljikohidrata koja može uspješno utažiti glad.

2. Bademi
Bogati su vitaminom E, kalcijem i proteinima koji su dobri za kosti i zube. Sadrže i esencijalne masti, a poznato je da omega-3 masne kiseline povećavaju proizvodnju majčinog mlijeka.

Bademi su bogati su vitaminom E, kalcijem i proteinima te sadrže i esencijalne masti, a poznato je da omega-3 masne kiseline povećavaju proizvodnju majčinog mlijeka.

3. Komorač
Baš kao i bademi, komorač će povećava proizvodnju mlijeka. Blagotvorne tvari iz komorača u majčinom mlijeku pomoći će u ublažavanju kolika kod djeteta. Možete ga jesti svježeg u salatama ili od napraviti jednostavan napitak od njegovih sjemenki.

U četiri šalice vode dodajte čajnu žlicu sjemenki komorača i zakuhajte. Pustite da vrije pet minuta i onda isključite. Dodajte žlicu meda i malo limuna. Ovaj napitak možete piti tokom cijelog dana.

4. Smeđa riža
Diže energiju, a istovremeno razinu šećera u krvi drži na normalni. Sadrži puno više vlakana i esencijalnih nutrijenata od bijele riže.

5. Zob
Ima laktogena svojstva, bogata je vlaknima i puno pomaže kod anemije, što je čest problem kod žena koje su nedavno rodile. Zbog toga je konzumiranje zobi u svim oblicima idealno za nove mame, a najveću koncentraciju ove namirnice možete dobiti u zobenoj kaši.

6. Losos
Zbog svoje velike nutritivne vrijednosti ova riba jedna je od najcjenjenijih namirnica i zbog toga se preporuča svima. Losos je pun zdravih omega-3 kiselina, proteina i vitamina B12.

7. Špinat
Zeleno lisnato povrće, pogotovo špinat, bogato je folnom kiselinom. Špinat potiče razvoj kolagena i oporavak hrskavice, što je itekako bitno za mame koje su imale carski rez.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju